Sindikat delavcev Probanke na delovnem sodišču v Ljubljani zahteva, da jim DUTB izplača dodatek za delovno uspešnost od leta 2012 dalje. Boris Kanduti, pooblaščenec Sindikata delavcev Probanke, ki se je preimenoval v Sindikat delavcev DUTB, je pojasnil, da je na DUTB prešlo okoli 80 delavcev nekdanje Probanke. Po kolektivni pogodbi o bančništvu, ki jo je sindikat sklenil s prejšnjim delodajalcem, pa delavcem pripada 7 odstotkov denarja za delovno uspešnost, kar so do leta 2011 prejemali, od leta 2012 pa so ta izplačila zastala. V Probanki je bilo zaposlenih okoli 300 ljudi.

Po kolektivni pogodbi bi moral sindikat z delodajalcem skleniti dogovor o kriterijih, po katerih bi se denar za delovno uspešnost izplačeval, a se to ni zgodilo. Probanka je namreč delovno uspešnost izplačevala po kriterijih iz leta 2000, brez dogovora s sindikatom, novi delodajalec pa kljub pozivom tega denarja ne izplačuje.

Ni kriterijev, ni izplačil

Zato je pooblaščenka DUTB Irena Urbanc vztrajala pri tem, da bi sredstva za delovno uspešnost lahko izplačali le, če bi bil med DUTB in sindikatom sklenjen dogovor o kriterijih in merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti. »Sindikat bi tako lahko sprožil le spor, da bi se določili ti kriteriji oziroma da bi se sklenil dogovor. Tako pa je trenutno edina ugotovitev ta, da dogovor ni bil sklenjen,« je navajala Urbančeva.

Ker ni dogovora o kriterijih oziroma merilih, sindikat na sodišču zahteva izplačilo po enakih delih za vse zaposlene. A Urbančeva je zatrdila, da bi bilo takšno izplačilo negiranje kolektivne pogodbe. Strinjala se je, da je DUTB kot delodajalec vstopil v pogodbe o zaposlitvi prevzetih delavcev (te veljajo še leto po prevzetju), a to še ne pomeni, da je vsakemu prevzetemu delavcu od leta 2012 avtomatično dolžan izplačevati delovno uspešnost, tudi zato ne, ker niso bili ocenjeni. »Morebitno prikrajšanje bi lahko iskali le v individualnih delovnih sporih, seveda ob predpostavki znanih meril,« je prepričana Urbančeva.

Sindikat priznava, da kriterijev o načinu izplačila delovne uspešnosti ni, a Kanduti navaja, da je sindikat večkrat pozval DUTB, naj to stori, da naj torej sklene dogovor o kriterijih. Predlagal je, da se del uspešnosti izplača po kriterijih, ki so bili sprejeti v Probanki, čeprav je te kriterije brez sindikata Probanka sprejela sama, a se DUTB s tem ne strinja.

Sodnica je zavrnila dokazne predloge o zaslišanju prič in sklenila, da je zadeva zrela za razsodbo. Kakšna bo njena odločitev, bo znano približno v mesecu dni.