Robert Renner, evropski prvak do 23 let in svetovni prvak med mlajšimi mladinci v skoku ob palici, je danes dobil igro živcev. Potem ko je v izjemno težkih razmerah na olimpijskem stadionu v Amsterdamu v prvem poskusu preskočil 550 cm, je vse kazalo, da bo zasedel četrto mesto. Izteklo se je še bolje. Najboljši evropski atlet Renaud Lavillenie se je namreč precenil ter si postavil začetno višino na 575 cm. Tej višini pa Francoz v težkih razmerah ni bil kos, tako da je Renner osvojil osmo slovensko kolajno na evropskih prvenstvih. Slovenska atletika je dosegla četrti bron, ima pa tudi še po dve srebrni ter po zaslugi Britte Bilač in Jolande Čeplak dve zlati medalji.

Robert Renner dokazuje, da je tekmovalec za velika tekmovanja. Lani se je na svetovnem prvenstvu v Pekingu uvrstil prvič v finale na velikem tekmovanju, potem ko je na Kitajskem postavil nov državni rekord. Atlet, ki ga vodi Milan Kranjc, bo velik slovenski atletski up tudi čez dober mesec na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Pri 21 letih so pred njim najboljša leta. Danes se je izkazal tudi Luka Janežič, ki je imel glede na rezultate na 400 m v tej sezoni največ možnosti za osvojitev kolajne. Pred prvenstvom je imel namreč četrti rezultat v Evropi. Vodičan je v svojem prvem finalu na velikem tekmovanju tekel hrabro, a se je moral zadovoljiti s petim mestom. Danes je prvič v finalu na velikem tekmovanju nastopila tudi Veronika Domjan. Najstnica iz Zavrča je vrgla disk najdlje 58,12 m ter zasedla deseto mesto.

Žan Rudolf je z uvrstitvijo v polfinale teka na 800 m izpolnil pričakovanja, danes pa je Ljubljančan povsem odpovedal. Odločno je začel, tekel prvi krog pod 51 sekundami, potem pa povsem popustil. S časom 1:54,49 je dosegel enega najslabših rezultatov zadnjih let. Nastop je v polfinalu teka na 100 m zaključila tudi Maja Mihalinec, ki je z močnim vetrom v prsi s časom 11,55 zasedla 15. mesto. Debitanta na velikih tekmovanjih Nejc Pleško in Petra Koren sta krstni nastop na velikih tekmovanjih končala v kvalifikacijah. Pleško, naslednik Primoža Kozmusa v metu kladiva, je s 70,44 m dosegel 20. izid, Petra Koren, ki je ob izjemno slabi sezoni Snežane Vukmirović postala celo najboljša Slovenka v troskoku, pa je bila z dosežkom 13,02 m zadnja, 22.

Vrhunec konca tedna bo današnji finalni nastop Martine Ratej v metu kopja (ob 18.45). Konjičanka je povečala slovenske apetite, ker je bila v kvalifikacijah ena izmed petih evropskih metalk, ki so presegle kvalifikacijsko normo in kopje vrgle prek 60 m. Poleg Martine Ratej bodo slovenski dres konec tedna nosili še Tina Šutej v finalu skoka ob palici (danes ob 19.20) ter Sonja Roman in Tone Kosmač v polmaratonu (jutri ob 9.30).