Sicer pa bosta na seznamu letošnjih DEWESoftovih investicij tudi pripojitev DEWEFrance, njihovega dolgoletnega francoskega partnerja, in Dewesoft UK, njihovega angleškega partnerja. Nedavno so odprli tudi podjetje v Sao Paolu v Braziliji, načrte, da odprejo pisarno v Turčiji, ki naj bi bila zadolžena za bližnjevzhodne trge in ZAE, so zaradi aktualnih zaostrenih razmer začasno postavili v kot. Začeli so poslovati tudi v Kolumbiji in Mehiki.

Pri zagonu Katapulta, ki ga bodo ustanovili februarja, pomaga vodja projektov v podjetju Mihael Gornik, eden prvih zasavskih podjetnikov, ki je bil dolga leta direktor Dioteca, nazadnje pa podjetniški svetovalec v programu Podjetno v svet podjetništva. Direktor inkubatorja bo Jernej Pangeršič, ki se je sicer na področju socialnega podjetništva tudi z njihovo pomočjo nekaj mesecev izobraževal na ameriški univerzi Watson.

Naloga inkubatorja Katapult je na različne načine podpirati zagonska podjetja, pa tudi podjetja, ki so že na trgu, pa nimajo pravega pospeška rasti. K temu jih je med drugim spodbudilo zelo uspešno sodelovanje s Chipolom, ki se je sicer po nekajmesečnem gostovanju v prostorih DEWESofta preselil v Zagorje in ki v svojem tretjem letu poslovanja že ustvarja več kot dva milijona evrov prihodkov. V Katapultu, ki naj bi vsako leto nudil inkubiranje štirim startupom, bodo poleg Chipola, ki se sedaj vrača v Trbovlje, tudi ekipa Hill Strike, ki gre februarja po zagonski denar tudi na kickstarter.

Pod svoje okrilje bodo vzeli predvsem ekipe in podjetja, ki delujejo na sorodnem področju kot DEWESoft, da jim bo DEWESoftova ekipa lahko nudila tehnično in strokovno pomoč ter jim s svojo prodajno mrežo pomagala tudi pri globalni prodaji. Zagotovili jim bodo celovito podporo, kot so administrativne in računovodske storitve, pomoč pri postavitvi proizvodnje in prodajne mreže, marketingu, nabavi, pa tudi pri pridobivanju financiranja in zagotavljanju nepovratnih sredstev. V Katapultu pa bo tudi podjetje Monodaku, ki ga je DEWESoft nedavno ustanovil kot spin off.

»Poskrbeli bomo predvsem za lokalne startupe. Verjamemo, da je v vsaki slovenski regiji gazela, ki bo z veseljem podprla nastanek takega tehnološkega centra, kot bo naš. Radko Luzar, nekdanji direktor gazele L-tek iz Šentjerneja, je že tak. Ko bo Katapult potrdil, kakšne je ustrezen poslovni model, ga lahko apliciramo še v druge regije. Prav je, da podjetniki svoj čas namenjajo tudi podpori mladim podjetjem in da gazele same poskrbimo za zarod,« v smehu pojasnjuje Orožen. Ob tem pa poudarja, da DEWESoft v zameno za podporo podjetjem ne bo zahteval lastniškega deleža v njih.

Z novim letom so v DEWESoftu začeli postavljati tudi sistem deležništva. Ustanovitelja podjetja, Andrej Orožen in dr. Jure Knez, sta namreč sodelavcem ponudila v odkup delež podjetja, katerega večinski lastnik je sicer Knez. Za to sta se direktorja odločila, ker imata vse več ponudb za odkup DEWESofta, a želita, da podjetje ostane v domačih rokah. Lani naj bi jim namreč multinacionalka National Instruments, ki je sicer tudi ena od njihovih partnerjev, ponujala kar petkratno računovodsko ocenjeno vrednost podjetja. Sodelavci bodo lastniške deleže odkupovali po knjigovodski vrednosti podjetja. Prvi del notranjega odkupa bodo zaključili maja.

Podjetje se je zavezalo, da bo v vsakem trenutku sposobno solastnikom izplačati denar, to pa se bo zgodilo tudi v primeru, ko se bo zaposleni odločil zapustiti podjetja. »Nihče, ki ni del podjetja, ne more biti njegov lastnik,« je poudaril Orožen, To velja tudi za oba direktorja, saj menita, da ni pošteno, če bi se operativno umaknila iz podjetja in pobirala sadove dela nekoga drugega. Letos bodo ustanovili tudi skupščino, ki bo najverjetneje nadaljevanje dela sedanjega idejnega sveta, ki s soglasjem sprejema pomembnejše poslovne odločitve. Orožen si želi, da bi model deležništva zaživel tudi v drugih njihovih hčerinskih podjetjih.

DEWESoft je lani zrasel za petino in sicer na 13,7 milijona evrov, tako dinamično rast pa bodo najverjetneje ohranili tudi letos. Kolikšna bo dejanska rast, je odvisna od njihovih regijskih prodajalcev, ki jih bodo v Portorožu zbrali v začetku marca. »Je pa zaupanje naših prodajalcev po svetu že na taki ravni, da si vse pogosteje želijo postati del matičnega podjetja. Tako bomo v kratkem lastniško vstopili tudi v podjetja, ki so zastopala DEWESoft na Kitajskem, Japonskem in v Koreji,« je napovedal Orožen.