V Frankfurtu se je indeks DAX zniževal za 0,31 odstotka na 9734 točk, v Parizu pa je CAC 40 izgubljal 0,46 odstotka in je bil 4317 odstotka pod gladino. Indeks FTSE 100 je bil na ravni 5877 točk, kar je 0,39 odstotka nižje kot ob odprtju borznega parketa.

Ta teden bodo oči uprte predvsem proti Japonski, kjer bi lahko v petek japonska centralna banka napovedala dodatno mehčanje monetarne politike, so pojasnjevali analitiki za francosko tiskovno agencijo AFP. "Japonsko gospodarstvo že nekaj časa stagnira, inflacije pa ni. Če k temu dodamo še nedavno krepitev vrednosti jena ... ima japonska centralna banka bolj malo odprtih možnosti," je ocenil analitik skupine Oanda Craig Erlam.

Pred japonsko centralno banko se bo sestala še ameriška centralna banka, in sicer prvič, odkar je prejšnji mesec prvič po več kot desetletju dvignila ključno obrestno mero. Vlagatelji bodo v sredo težko pričakovali sporočilo za javnost, v katerem bodo iskali namige o nadaljnjem tempu višanja obrestnih mer.

Evro se je danes zjutraj obdržal nad mejo 1,08 dolarja. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba za en evro dopoldne odšteti 1,082 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,28 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,0808 dolarja. Z rastjo pa so dan zaključile azijske borze. Tokijska je zabeležila 0,90-odstotno rast, v Sydneyju je bil plus 1,76-odstoten. Borza v Šanghaju se je dvignila za 0,75 odstotka, v Hongkongu pa za 1,36 odstotka. V Seulu so zabeležili 0,74-odstotno krepitev.

Med tistimi, ki so pridobivale največ, so bile delnice energetskih podjetij, potem ko so se cene nafte v petek dvignile za 10 odstotkov. Po treh tednih razprodaj na naftnih trgih je bil premik navzgor dobrodošel, a analitiki svarijo, da bodo trgi surovin še naprej nestanovitni. Po precejšnji rasti, ki so jo dosegle od minulega četrtka, so se cene nafte zvišale tudi danes. Pričakovanja vlagateljev, da bodo centralne banke sprejele nove ukrepe za spodbudo gospodarski rasti, zvišujejo tako tečaje delnic na borzah kot tudi cene nafte.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena marca, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 33 centov na 32,51 dolarja za 159-litrski sod. Marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu podražile za 46 centov na 32,64 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Samo v petek se je nafta brent podražila za deset odstotkov, ameriška nafta pa za devet odstotkov, kar je dalo zagon tudi cenam delnic naftnih družb.

Prejšnji teden je bilo treba za sod nafte odšteti še občutno manj kot 30 dolarjev, kar je najmanj po letu 2003. V četrtek in petek so cene nafte dosegle najvišjo dvodnevno rast od lanskega avgusta. Analitiki sicer ne vidijo možnosti trajnejšega preobrata na naftnem trgu. Še vedno je namreč opaziti znake, da se bo ponudba surove nafte povečevala.