»Največji potencial smo mi sami – če to res hočemo. Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitev,« je zbranih več kot 350 udeležencev Januarskega srečanja nagovoril dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade. Menedžerje in javnost je pozval k sodelovanju in tolerantnosti. Izpostavil je pomen varnosti, ki jo zagotavlja Slovenija v času begunske krize: »Ni samoumevno, da migracijske tokove v Sloveniji – kljub nezmožnosti Evrope, da zagotovi celovito rešitev - obvladujemo in so razmere varne.« Med ukrepi, s katerimi vlada podpira gospodarstvo, je omenil vladne gospodarske delegacije, odprtje veleposlaništva v Iranu, izboljšanje davčnega okolja in digitalno agendo. 

V programu za leto 2016 davčna reforma, digitalizacija in mentorstvo

Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je osvetlil nadpovprečne rezultate podjetij, ki jih vodijo člani združenja: dodana vrednost na zaposlenega slovensko povprečje presega za 25 odstotkov, donosnost kapitala za 58 odstotkov in dobiček za kar 116 odstotkov. Prav tako je raziskava pokazala, da člani Združenja Manager izstopajo po več značilnostih, med njimi skrbi za optimizem, prilagodljivosti, ustvarjalnosti in zavzetosti za etičnost. A managerje zanima napredek: »Dajmo optimizmu razlog, da se udomači pri nas in zagotavljam vam, da bomo spodnjo petino mednarodnih lestvic konkurenčnosti hitro zamenjali z zgornjo petino. Ker Slovenci zmoremo vse. Če je le okolje transparentno in spodbujajoče.«

Vlado je pozval k nadaljevanju začete privatizacije in  denormiranju Slovenije, ki jo dušijo zakoni, ki tako gospodarstvu, kot tudi javni upravi slabšajo učinkovitost. »Nujno pa potrebujemo sprejetje take davčne reforme, ki bo opazno razbremenila visoko obdavčitev najbolj produktivnih kadrov. Nedostojno in nepošteno je, da človek prejme 40 % tega, kar je zaslužil, 60 % pa gre državi.« Med ključne teme leta 2016 Združenje Manager v svojem programu uvršča davčno reformo, digitalizacijo in mentorstvo.

Mladi menedžer: Gregor Rebolj, direktor podjetja Klika

Podjetje Klika, ki ga je 2003 soustanovil Gregor Rebolj, je raziskovalno-razvojni laboratorij za programske rešitve s poudarkom na mobilnih platformah in obdelavi podatkov v realnem času. Klika je leta 2012 postala del švicarske skupine Sportradar, vodilnega svetovnega ponudnika športnih podatkov, Rebolj pa Sportradarjev direktor mobilnih storitev. Pod njegovim vodstvom je Klika zrasla iz petih zaposlenih na skoraj 100, promet se je v zadnjih treh letih povečal za 355 odstotkov, dobiček pa za 245 odstotkov.

Okužen z virusom inoviranja želi v prihodnosti ustvariti laboratorij inovacij, v katerem bi raziskovali in preizkušali nove tehnologije. »Zdaj imam pisno potrdilo, da sem še vedno mlad,« se je ob prejemu priznanja pošalil prejemnik. »Nagrado razumem kot priznanje za dosedanje delo in spodbudo za naprej,« je še dodal Gregor Rebolj in se ob tem zahvalil svoji ekipi in družini.

Priznanje za življenjsko delo Cvetani Rijavec

Primorka Cvetana Rijavec sodi med slovenske menedžerje s prepoznavnimi in prebojnimi poslovnimi rezultati, ki so jih dosegla podjetja pod njenim vodstvom. Kemijska inženirka po izobrazbi in ljubiteljica kulture je soustvarjala kultne slovenske blagovne znamke in dala pečat razvoju slovenskega gospodarstva.  Uspešno je vodila preobrat in mednarodni preboj Fructala, Lek Kozmetika je med njenim 6-letnim vodenjem ostal in utrdil položaj tržnega vodje na področju krem v Sloveniji, v samo dveh letih ji je uspelo s preoblikovanjem blagovnih znamk, racionalizacijo poslovanja in podvojenim izvozom skoraj 13 milijonsko izgubo Ljubljanskih mlekarn pretopiti v dobiček.

»Imela sem izjemno priložnost, da sem delala v uglednih slovenskih podjetjih, ki so bila marketinško usmerjena. Ponosna sem na to, kot tudi da sem bila zraven ob rojstvu dveh blagovnih znamk. Če mi je za kaj žal, je to, da smo izgubili dobre blagovne znamke iz slovenskega lastništva. Kajti last blagovnih znamk in last gospodarstva je vendarle podlaga za kakšno drugo samostojnost,« je na odru povedala Cvetana Rijavec. Priznanje za življenjsko delo ji je, pravi, tudi šepet na uho, da se je končalo neko zelo aktivno obdobje: »A ni tako, jaz imam še velike načrte. Napisala bom knjigo.«

Trije štipendisti Sklada za štipendiranje

»V sekciji mladih verjamemo, da Slovenije ne moremo uveljaviti doma, znotraj sebe. Slovensko gospodarstvo tekmuje in se uveljavlja na mednarodni tržnici. Zato v sekciji mladih managerjev štipendije podeljujemo mednarodnim študentom, ki tako postanejo ambasadorji Slovenije in njenih podjetij v tujini.,« je podelitev štipendij napovedala Tjaša Kolenc Filipčič

Letošnji prejemniki štipendije so Flavio Cicarelli Sanches, ki obiskuje mednarodni podiplomski študij IMB na ljubljanski Ekonomski fakulteti ter Sami Zoya s Hrvaške in Rodney Selwyn Douglas iz JAR, magistrska študenta na IEDC-Poslovni šoli Bled. Skupaj je Združenje Manager iz Sklada za štipendiranje od ustanovitve leta 2007 podelilo 19 štipendij mladim menedžerskim talentom iz 15 držav.