Svet Evropske centralne banke (ECB) je obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank ohranil pri minus 0,30 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa je ostala pri 0,30 odstotka. Draghi je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo obresti na trenutnih ali nižjih ravneh ostale podaljšano obdobje.

ECB se z nizko inflacijo spopada že nekaj časa. V ta namen je v preteklosti sprejela več pomembnih ukrepov. Draghi je ocenil, da ti ukrepi učinkujejo, med drugim se je izboljšal dostop gospodinjstev in podjetij do posojil, vendar je hkrati priznal, da so se tveganja ob vstopu v novo leto povečala.

Narasla je negotovost glede obetov za rast hitro rastočih trgov, prišlo je do pretresov na surovinskih trgih, okrepila so se geopolitična tveganja, pričakovanja glede inflacije pa so se poslabšala. V začetku marca, ko bo znana nova napoved ECB glede gospodarske rasti in inflacije, bodo zato znova pregledali in po potrebi prevetrili denarno politiko, je napovedal Draghi.

Srednjeročni cilj ECB je inflacija blizu, a malo pod dvema odstotkoma. Decembra je na letni ravni dosegla 0,2 odstotka, Draghi pa pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih ostala na zelo nizki ravni ali pa bo celo zdrsnila v negativno območje. Okrepila naj bi se šele proti koncu leta.

ECB je zato pripravljena ukrepati "brez nepotrebnega zavlačevanja". "Ukrepanje v okviru našega mandata nima meja. O tem ne bi smelo biti nobenega dvoma. Kot veste, imamo na voljo veliko instrumentov," je dejal Italijan in zagotovil, da se kljub globalnim okoliščinam ne bodo predali. O konkretnih instrumentih svet ECB danes sicer ni govoril.

V začetku decembra je ECB program odkupovanja obveznic v mesečni višini 60 milijard evrov podaljšala do konca marca 2017 ali dlje, če bo treba, obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti bank pa je znižala na minus 0,30 odstotka. Analitike in vlagatelje je to razočaralo, Draghija pa so celo obtožili, da spodkopava kredibilnost ECB.

Tega očitka je bil deležen tudi danes, vendar je ocenil, da so bili decembrski ukrepi glede na okoliščine primerni. Te okoliščine so se zdaj spremenile, cene nafte so občutno upadle. "Kredibilnost ECB bi bila okrnjena, če ne bi bili pripravljeni pregledati in prevetriti naše politike," je dejal.

Na pomislek, ali ne bodo trgi pred naslednjim zasedanjem morda znova preveč "razgreti", kot se je zgodilo decembra, pa je Italijan v svojem slogu povedal: "Sam se izogibam obsojanja finančnih trgov. Komunikacija je dvosmerna zadeva. Razočaranje je težko naprtiti samo eni strani."

Glede begunske krize, s katero se spopada Evropa, je dejal, da gre za izredni dogodek, ki že spreminja in bo še spremenil družbo, ki jo v Evropi poznamo zdaj. Čeprav prinaša to pomembne strukturne in družbenopolitične spremembe, pa je hkrati prepričan, da bi lahko to postala tudi priložnost za prihodnjo rast Evrope.