Kitajski premier je dejal, da se je obseg bruto domačega proizvoda Kitajske lani povečal za sedem odstotkov in da je s tem vlada v Pekingu dosegla svoj cilj. Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 1,20 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 16.955,57 točke.

V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,06 odstotka. Rast pa je bilo opaziti v Šanghaju, kjer se je osrednji indeks okrepil za 0,44 odstotka. Za optimistično vzdušje so poskrbeli ugodni podatki z nepremičninskega trga. V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi izgubil 0,02 odstotka vrednosti, avstralske delnice pa so se pocenile v povprečju za 0,74 odstotka. Na Tajvanu se je osrednji indeks zvišal za 0,63 odstotka.

Zaradi vztrajnega padanja cen nafte so se pocenile predvsem delnice energetskih družb. V Sydneyju se je tako panožni indeks znižal za približno tri odstotke, delnice nekaterih energetskih družb, kot sta Liquefied Natural Gas in Oil Search, pa tudi za pet odstotkov.

Nafta vleče vse navzdol

Cene naftnih derivatov se bodo opolnoči ob pospešenem padanju cen nafte znižale. Najbolj občutno se bo pocenilo dizelsko gorivo. Liter dizla bo tako z 0,988 evra cenejši za 2,7 centa, njegova cena pa bo prvič po maju 2009 nižja kot en evro. Liter 95-oktanskega bencina se bo pocenil za 1,6 centa na 1,159 evra, kar je najmanj po marcu 2010.

Liter 100-oktanskega bencina bo od polnoči stal 1,209 evra, kar bo 1,3 centa manj kot v tekočem dvotedenskem obdobju in najmanj po aprilu 2010. Liter kurilnega olja bo z 0,658 evra cenejši za 2,4 centa.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Nove cene se izračunavajo na vsakih 14 dni. Vlada ob pospešenem padanju cen nafte na svetovnem trgu v zadnjih dveh tednih v trošarine ni posegla.

Cene severnomorske nafte brent so se v današnjem trgovanju na azijskih trgih spustile pod 28 dolarjev za 159-litrski sod. To je najnižja vrednost v zadnjih 12 letih, vzrok zanjo pa je uveljavitev jedrskega dogovora med Iranom in svetovnimi silami, kar omogoča odpravo nekaterih sankcij.

Tako so naftni trgovci zaskrbljeni, da bo trg še bolj zasičen s ponudbo, potem ko bo Iran lahko zgostil svoj izvoz nafte. Ta bi lahko znašal do pol milijona sodov na dan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent z dobavo v marcu so se pocenile za 4,4 odstotka na 27,67 dolarja. Nazadnje je bil brent tako nizko novembra 2003. Cena za 159-litrski sod lahke teksaške nafte z dobavo v februarju pa se je znižala za 41 centov ali 1,39 odstotka na 29,01 dolarja.