Gorenje si po manj intenzivnih aktivnostih v preteklosti zaradi političnih razmer z odpravo gospodarskih sankcij obeta večji obseg poslovanja v Iranu. Lani so sklenili novo distribucijsko pogodbo z uglednim lokalnim partnerjem in skupaj začeli znova graditi prodajno mrežo in organizirati oskrbno verigo, pojasnjujejo v družbi.

Gorenjevi izdelki so tako poleg v razstavno-prodajnem salonu v Teheranu na voljo tudi v več specializiranih trgovinah v prestolnici in nekaterih večjih urbanih središčih zunaj nje. Letos načrtujejo tudi vstop v eno večjo trgovsko verigo.

Gorenje si je skupaj z distributerjem zastavilo ambiciozne cilje, saj želijo v obdobju petih let postati ena izmed pet najbolj prodajanih blagovnih znamk vgradnih gospodinjskih aparatov v Iranu. Zaradi razmeroma visokih uvoznih dajatev kratkoročno razmišljajo o vzpostavitvi sestavljalnice, kjer bi sestavljali pralne in sušilne stroje. Dolgoročno pa načrtujejo krepitev prodaje in povečanje tržnega deleža v tej državi.

Predstavniki Gorenja so sicer v gospodarski delegaciji, ki se te dni pod vodstvom gospodarskega ministra Zdravka Počivalška mudi na delovnem obisku v Iranu. Danes tam med drugim poteka slovensko-iranski poslovni forum z dvostranskimi razgovori med slovenskimi in iranskimi poslovneži.