Na Startup cafe bodo svoje izkušnje delili Tibopo, ki je aktualni zmagovalec tekmovanja Startup leta, ki ga organizira Iniciativa Startup Slovenija, Alpstories, ki je bil izbran za najpodjetniško idejo časnika Finance, Oosm, ki je nagrado domov odnesel na novembrski konferenci Coinvest v organizaciji CoBika, ter WoodWay, ki nosi aktualni naziv mladi podjetnik leta, ki ga izbira Zavod mladi podjetnik.

Ekipa Tibopo je razvila mdrive, sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili, ki naj bi zmanjšal posledice motenj med vožnjo, kot so telefoniranje, pisanje SMS, prehranjevanje in pitje, iskanje radijskih postaj ali nameščanje GPS naprav, pa tudi ličenje. Vse to namreč občutno zmanjšuje voznikovo pozornost med vožnjo.

Ekipa Oosm je nedavno investitorje navdušila s svojim orodjem za digitalno sporočanje, ki preprosto spremeni kateri koli zaslon v informacijski ali promocijski zaslon. Ekipa se je nadgrajevala tudi v pospeševalniku v Amsterdamu. „V treh mesecih intenzivnega programa, ko se dela od jutra do večera, smo dobili toliko znanja in izkušenj, kot ga povprečno podjetje po navadi v nekaj letih. V Amsterdamu je tudi največja koncentracija sedežev mednarodnih podjetij za evropski trg, kar ti omogoča, da greš čez cesto in govoriš z nekom iz Googla,« je nedavno za Dnevnik pojasnil Peter Bruner, vodja ekipe OOSM.

AlpStories je ekokozmetika po meri kupca, ki jo je časnik Finance junija lani prepoznal za najpodjetniško idejo. Kozmetika nastane namreč po želji kupca, ki sam izbere sestavine za, denimo, mleko za telo. Hkrati sam določi, katera etiketa in slika bosta na njegovem mleku za telo, s tem pa gradi svojo osebno znamko kozmetike. Inovativna je tudi sama proizvodnja, saj združuje industrijo 4.0 in robota.


Mlada podjetnika leta Zavoda mladi podjetnik pa sta Anja in Alen Marić, ustanovitelja trgovine Woodway, ki združuje slovenske in tuje inovativne proizvajalce modnih dodatkov iz lesa. Podjetje Ekosaja sta odprla novembra leta 2013, do danes pa z organsko rastjo odprla že osem trgovin.

Zmagovalci tekmovanj, bodo odgovarjali na vprašanja, Kaj je njihovemu podjetju prinesla zmaga na tekmovanju?, Koliko časa podjetju vzame priprava na tekmovanje? in Ali bi se danes drugače odločili glede udeležbe na tekmovanju? Ekipi, ki bo imela najbolj zanimivo predstavitev po mnenju obiskovalcev, bodo podelili tudi nagrado – Startup Cup.