TechCrunch Disrupt je ena največjih tehnoloških in start-up konferenc, ki še danes poteka v Copper Box Areni v Londonu. Med vikendom pa je na prizorišču dogodka potekal 24-urni programerski maraton oz. hackathon, na katerem je v konkurenci 76 ekip iz vsega sveta zmagala ekipa slovensko angleškega start-upa Drugi vid oz. EqualEyes z aplikacijo oz. rešitvijo FreeMe.

Rešitev za pereč globalni problem Rešitev FreeMe naslavlja globalni problem trgovine z belim blagom. Žrtvam teh okoliščin omogoča, da pomoč policista prikličejo s pritiskom na gumb na avtomatih za higienske vložke, ki so nameščeni na javnih straniščih. Po pritisku na gumb aplikacija FreeMe kreira profil žrtve, skupaj s fotografijo in podatki o času, lokaciji, spolu in starosti, ter ga deli s policijo. Sočasno osebi, ki je v stiski, iz avtomata postreže s higienskim vložkom z diskretno vgrajenim oddajnikom, ki policista, ki se znajde v bližini (denimo na mejnem prehodu) s posredovanjem profilnih podatkov obvesti, da se v njegovi bližini nahaja oseba, ki potrebuje pomoč.

"Ideja o rešitvi FreeMe, ki smo jo na hackathonu razvili in predstavili skupaj z angleškim poslovnim partnerjem Makelight, je izšla iz razmišljanja o tem, kakšen je lahko naš prispevek k boljšemu svetu v času aktualnih kriz, kot sta begunski val oziroma vojna v Siriji, ki še dodatno povečuje število ljudi v stiski in s tem razpihuje možnost okoriščanja na njihov račun. Aplikacijo FreeMe zato želimo ponuditi v javno dobro oz. jo dati na razpolago organizacijam, pa tudi vladam, ki skušajo reševati problem trgovine z ljudmi, in jim pri tem nuditi vso potrebno tehnično podporo," je ob prejetju nagrade povedal Luka Topolovec, direktor start-upa Drugi vid, ki v Londonu deluje pod imenom EqualEyes Solutions.

Nastop na TechCrunch Disrupt je sicer ekipa mariborsko-londonskega start-upa videla kot priložnost za krepitev prepoznavnosti na angleškem, pa tudi globalnem trgu, ter med predstavniki skladov tveganega kapitala oziroma investitorji. Hkrati pa si podjetje z zmago na dogodku, kot je hackathon ene največjih tehnoloških konferenc na svetu, odlična priložnost za promocijo lastnih produktov, kot so Watchface Editor.

Gre za prvi spletni urejevalnik, ki omogoča popolno personalizacijo izgleda pametnih ur, ali Pebble Apps, ena izmed bolj popularnih aplikacij za pametne ure Pebble ali EqualEyes oz. uporabniški vmesnik za slepe in slabovidne, s katerim so se leta 2012 na finalu Microsoftovega tekmovanja Imagine Cup v New Yorku uvrstili med osem najboljših ekip na svetu.