Nagrade so podjetja v tuji lasti prejela v štirih kategorijah: zaposlovalec in investitor v regiji, uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja, dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja ter logistični center.

V prvi kategoriji je slavilo medvoško podjetje Sogefi Filtration, katerega 100-odstotni lastnik je družba Sogefi iz Milana. Glavna dejavnost podjetja je proizvodnja zračnih in oljnih filtrov za osebne avtomobile. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1993 in je od prav tako medvoškega Donita prevzelo proizvodnjo filtrov. Podjetje zaposluje 160 ljudi, dodana vrednost na zaposlenega znaša 42.000 evrov, letno pa skoraj 30 milijonov evrov prodaje ter celotno proizvodnjo izvozi in proda na tujih trgih, je razvidno iz pojasnil ocenjevalne komisije. Nagrado je prevzel generalni direktor podjetja Leopold Šmit. Opozoril je, da so v zadnjih petih letih podvojili proizvodnjo in občutno povečali število zaposlenih. Rast se jim obeta tudi v naslednjih letih. Vladi je medtem svetoval, da naj začne upoštevati davkoplačevalce. "Ne ubijte kure, ki leže zlata jajca," je bil jasen. Pozval je k nadaljnji reformi trga dela in davčnim ukrepom za razbremenitev dela.

V kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja je nagrado prejelo podjetje Optotek, ki domuje v ljubljanskem Tehnološkem parku. Leta 1990 ustanovljeno podjetje je v 73-odstotni lasti poljske podružnice japonskega velikana Canon. Podjetje razvija inovativne optične in laserske rešitve ter tehnologije v medicini. Optotek zaposluje 58 oseb in na leto ustvari okoli sedem milijonov evrov prihodkov, od česar več kot 90 odstotkov odpade na prodajo v tujino. Pri laserjih za zdravljenje očesnih bolezni ima celo okoli 15-odstotni tržni delež na svetovnem trgu, od leta 2004 pa raste v povprečju za 15 odstotkov na leto. Dodana vrednost na zaposlenega je pri 45.000 evrov na zaposlenega, medtem ko je lansko povprečje za podjetja v državi pri nekaj manj kot 39.500 evrov. Finančni direktor Optoteka Iztok Dvoraček je povedal, da šestina zaposlenih dela v raziskavah in razvoju, letno pa za ta namen dajejo osem do deset odstotkov prihodkov. Le z ekipo izobraženih in usposobljenih zaposlenih ter s trdim delom na dolgi rok je moč doseči rezultate, je ponazoril.

Nagrajenec za dolgoročno prisotnost in trajnostno naravnanost je družba Willy Stadler iz Leskovca pri Krškem, ki je v 100-odstotnem lastništvu matičnega podjetja Willy Stadler iz nemškega Altshausna. Willy Stadler z 200-letno tradicijo obdelovanja kovin, je podjetje v Sloveniji ustanovil leta 1997, proizvaja pa kovinske konstrukcije, zvarjence, opaže za betoniranje ter stroje za sortiranje odpadkov in obdelavo kovine. Ima 76 redno zaposlenih in ustvari okoli 14 milijonov evrov prihodkov, od česar skoraj 65 odstotkov v tujini. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 50.000 evrov. Nagrado je prejel prvi mož matičnega podjetja Willy Stadler, ki je povedal, da igra slovenska podružnica pomembno vlogo pri njihovih globalnih dejavnostih. Od pet zaposlenih leta 1997 so se okrepili na 106 in to je po njegovem dokaz razvoja slovenske podružnice. "Zelo smo navdušeni nad prihodom v Sloveniji in tudi v prihodnje stavimo na njo," je dejal ter pohvalil delovno silo v državi. Ta je po njegovih besedah dobro usposobljena, motivirana in inovativna.

V kategoriji logističnega centra pa je šla nagrada v roke družbe Schenker, ki je od leta 1989 v lasti DB Mobility Logistics iz skupine nemškega logističnega velikana Deutsche Bahn. Podjetje zaposluje 130 oseb in ustvari približno 36 milijonov evrov prihodkov na leto, od tega četrtino pri poslovanju s tujino. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 65.000 evrov. Direktorica Valerija Špacapan Friš je povedala, da v 13 letih delovanja v Sloveniji rastejo in imajo danes tri logistične terminale v državi. Vlaganje v Sloveniji je po njenih besedah več kot le v denarju, gre za del strategije širitve na nove rastoče trge in znak zaupanja v državo.

Udeležence podelitve nagrad v Ljubljani, na kateri je bil prisoten tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je nagovoril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Izpostavil je, da so prejemniki nagrade med najboljšimi v svojih sektorjih. Zahvalil se je tujim vlagateljem za zaupanje v Slovenijo. Pozval jih je tudi k predlogom in pobudam za izboljšanje poslovnega okolja. "Vrata ministrstva so odprta," je dejal in opozoril na veliko povezanost izvoza in tujih naložb z rastjo BDP v državi. Prvi mož Spirita Gorazd Mihelič pa je zatrdil, da se ocene Slovenije kot naložbene destinacije s strani tujih vlagateljev v državi vsako leto počasi izboljšujejo, pri čemer je kakovostna delovna sila eden glavnih dejavnikov. Veliko je še za postoriti in spremeniti. "Te stvari bomo spremenili," je napovedal in zatrdil, da bodo na Spiritu bolj prijazni uporabnikom ter manj zbirokratiziran, delovali pa bodo po načelu vse na enem mestu.