Avtorici nagrade sta Tea Goljevšček in Hana Karim iz studia “Tea and Hana Also Love Design”; inovativno tehnološko rešitev “Naturebond” za gojenje rastlin v zaprtih sistemih je pripevala skupina inovatorjev, ki jo sestavljajo Julija Jakopin, Marko Vuleta, Natasha Tilikj, Vesna Golob; za izvedbo nagrade pa sta poskrbela Steklarna Hrastnik in Mizarstvo Aljoša Ličen iz Vipave.

sfinagrada.jpg

"Nagrada za najboljše inovacije uporablja tipične slovenske materiale. Ker je Slovenija zelena, z gozdovi bogata dežela, kot material prevladuje lipov les. Za lipo sta se oblikovalki Tea Goljevšček in Hana Karim odločili, ker je lipa med najstarješimi in najlepšimi simboli Slovenije, lipov les pa je topel, svetel, mehak in prožen. V podstavku iz lesa je vgnezden večni netresk ali sempervivum tectorium, ki simbolizira skromnost, vzdržnost, potrpežljivost in močno voljo. Netresk predstavlja tudi vztrajnost slovenskih podjetnikov, ki uspevajo v ne vedno idealnih razmerah in bogatijo naše gospodarstvo ssvojimi inovacijami. Stekleni pokrov je odraz bogate steklarske industrije in tradicije, ki je prisotna na naših tleh, obenem pa ščiti rastlinico inustvarja posebno mikroklimo. tT vlažni terarij hkrati simbolizira Slovenijao kot gospodarstvu, podjetništvu in inovacijam prijazno in zaščitniško državo," v javni agenciji Spirit Slovenija opisujejo letošnjo nagrado najboljšim predstavljenim inovacijam.

Zaradi inovativne tehnologije “Naturebond” rastlina dlje časa ne potrebuje oskrbe, prav tako pa nima potrebe po sončni svetlobi, dodajajo. Zaradi posebne tehnike je rastlina v sistemu popolnoma čista in sterilna. Uporabniku rešuje težavo z čistočo, nego in zalivanjem saj raste v mikroklimi, ki ji nudi vse pogoje za obstojnost skozi daljši čas. Prav tako kot nagrajene inovacije, bo tudi nagrada živela svoje živeljenje po zaključenem jubilejnem 10. Slovenskem forumu inovacij, obenem pa bo prejemnike nagrad opominjala na večni krog življenja, rasti in usihanja in kot taka skrbela, da bodo negaovali tako nagrado kot svojo inovativnost, še napovedujejo v SPIRIT Slovenija, kjer bodo razglasili slovenske inovacije leta 2015 v kategorijah: inovacija posameznika ali skupine posameznikov, inovacija mikro podjetja, inovacija malega podjetja, inovacija srednjega ali velikega podjetja.