V desetih letih se je na SFI predstavilo 460 inovacij od skupno 1602 prijavljenih. Po številu slednjih je izstopalo prvo leto, ko je bilo prijav kar 285, a so vseeno predstavili samo 50 najboljših, kar je manj kot petina. Obetavno je bilo tudi leto 2011, ko se je širši javnosti želelo predstaviti 235 inovacij, od tega je bilo kar 157 proizvodov.


A pri spremljanju najvišjih in najnižjih številk je vedno potreben poglobljen pogled v vsebino inovacij in predvsem njihovo uspešnost na trgu. Ker želijo temu dati letos več poudarka, je Spirit,  ki organizira SFI, poskrbel za sinergijo s Coinvestom, četrto konferenco, ki je zrasla v največjo tehnološko investicijsko platformo za povezovanje zagonskih podjetij in mednarodnih investitorjev v južni in jugovzhodni Evropi. Tako bo letos na Coinvestu, ki bo med 18. in 19. novembrom, več kot 100 investitorjev, več kot 100 zagonskih podjetij in več kot 500 gostov, ki delajo na presečišču raziskav in podjetništva.


Med predavatelji bo tudi dr. Jure Leskovec, docent na Univerzi Stanford, ki je v ZDA že od leta 2004 po zaključku dodiplomskega študija na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. V začetku leta je ameriški start-up Kosei, katerega soustanovitelj je Leskovec, prevzel pinterest. Kosei je algoritem, ki lahko razbere odnose med različnimi izdelki in ustvarja priporočila za potencialne kupce. »S svojimi tehnologijami bomo pinterest naredili še boljši,« je tedaj dejal Leskovec.


Posebnost letošnjega SFI pa je zagotovo tudi opazen delež inovacij s področja učenja, med katerimi izstopa sedemletna Pia Alina Likar, ki je ob pomoči očeta dr. Boruta Likarja izdelala igro Memomatika, ki olajša učenje matematike in geografije. Zamislila si je namreč kombinacijo igre spomina ter seštevanja in odštevanja, ob čemer pa sta razvila še igro za učenje poštevanke in poznavanje držav in glavnih mest Evropske unije. Igra skozi zabavo krepi zahtevnejše miselne procese in tudi sodelovanje med igralci. Poštevanka je tudi v službi inovacije 100noga poštevanka, ki jo je razvil Matjaž Marussig. Pripomoček je sicer primeren za vse populacije, primarno pa je razvit za otroke z učnimi težavami in s posebnimi potrebami, avtor pa jo je razvil na podlagi lastnih izkušenj pri premagovanju disleksije.

EIC Univerzum Minevra Maribor pa je oblikoval Memošolo, inovativno aktivnost za mreženje osnovnih in  srednjih šol, ki želijo svoje učence aktivirati na področju miselnih športov, učenja učenja in hitrega učenja.
Navdušuje pa tudi sodelovanje gazel, saj na primer samo Domel predstavlja samostojno oziroma v sodelovanju tri inovativne produkte.