»Stavbe v EU potrebujejo 40 odstotkov proizvedene energije in povzročajo velik ogljični odtis,« je v uvodnem nagovoru poudaril Jože Prikeržnik, v.d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo na MGRT. Zato mora biti končni cilj trajnostne gradnje tako zmanjševanje vplivov na okolje med uporabo poslopij kot tudi in pri njihovi razgradnji. Les je bil že davno eden ključnih gradbenih materialov, sedaj pa se vse pogosteje uporablja tudi kot gradbeni material, ki je idealen tako konstrukcijsko kot izolacijsko in zagotavlja tudi prijetno bivanje. Ni torej naključje, da nove tehnologije, v katere se vpenja tudi les, narekujejo razvoj svetovnega gradbeništva,« je izpostavil Prikeržnik.

Slovenija ima 60 odstotkov površin pokritih z gozdom in prav to naj bo po njegovih besedah priložnost, da razvijamo inovativne pristope in nova znanja, ki Slovenijo lahko vodijo na novo pot trajnostne lesene gradnje. »Imamo dobre pogoje, na nas pa je, da jih izkoristimo, se povežemo in sodelujemo. A vsi vpleteni morajo biti na to pripravljeni,« je poudaril Prikeržnik.

Udeležence konference je nagovoril tudi mag. Gorazd Mihelič, v.d. direktorja Spirita, ki je spodbudil k sodelovanju in mreženju ter zbiranju predlogov in idej za premike v smeri trajnostne gradnje. Udeleženci konference, prve take vrste v Sloveniji, so nato ob več priložnostih izmenjali medsebojne kontakte ter mnenja, kaj naj bodo ključni koraki deležnikov – od države, lokalnih oblasti, nepremičninskih agencij, gradbenih podjetij, upravnikov stavb, vse do zasebnih uporabnikov, bank in zavarovalnic – v prihodnje.