Ključna vrednost nagrade Java Duke's Choice Award za mlado zagonsko podjetje Sunesis je zagotovo hiter prehod iz relativne anonimnosti do neprecenljive globalne prepoznavnosti, pravijo. In seveda najboljša možna potrditev visoke inovativnosti produkta, ki postavlja nove smernice na področju razvoja ”oblačnih” rešitev. Hkrati je to potrditev trdega dela ter vztrajnosti glavnega razvijalca Tilna Faganela, celotne ekipe zagonskega podjetja Sunesis in njihovega mentorja prof. dr. Matjaža B. Juriča iz ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.

”Nagrada za nas ne pomeni le mednarodne potrditve inovativnosti ogrodja KumuluzEE. Raje jo dojemam kot napoved, da bo šlo tudi podjetje Sunesis po poti prejšnjih prejemnikov te nagrade in se množično uveljavilo med razvijalci, ki bodo z našo rešitvijo oblikovali boljše aplikacije in storitve v računalniškem oblaku,« je povedal Tilen Faganel.

Produkti, ki jih pod krovno blagovno znamko Kumuluz razvija in trži podjetje Sunesis, pokrivajo celoten spekter razvojnih in integracijskih rešitev za oblak. Poleg nagrajenega ogrodja za razvoj mikrostoritev Kumuluz EE vključujejo še integracijsko platformo Kumuluz in ogrodje za razvoj uporabniškega vmesnika KumuluzUI. Njihova uporaba podjetjem, ki so na prehodu v digitalno ekonomijo, močno poenostavi in celo za več kot polovico skrajša razvoj, ob tem pa jih skozi proces digitalne transformacije vodi postopno, zanesljivo in varno.

Podjetje Sunesis, ki je član Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, se tudi sicer vztrajno razvija in širi. Tako je od lanske pomladi, ko se je uvrstilo med finaliste nacionalnega tekmovanja Start:up Slovenija 2014 in za razvoj integracijske platforme Kumuluz prejelo zagonsko subvencijo P2 Slovenskega podjetniškega sklada, do letošnje jeseni povečalo ekipo ter razširilo portfelj izdelkov in storitev. Uspešno sodeluje z več slovenskimi podjetji ter nekaterimi podjetji v tujini, ravno letos pa je uspešno prodrlo na avstrijski trg.