Iskra Impuls je družinsko podjetje, ki se je razvilo iz podjetja Iskra inženiring, člana Iskre Kranj. Njihova področja delovanja so intralogistični sistemi, ki vsebujejo povsem avtomatska regalna skladišča, hidromehanska oprema za hidroelektrarne in namakalne sisteme, portalna in mostna dvigal zelo velikih nosilnosti ter avtomatizacija proizvodnih linij. Podjetje, ki ga vodita Toni Bračić in dr. Maja Bračić Lotrič, zaposluje že 22 ljudi. Leto 2015, v katerem so v začetku septembra med drugim končali večji skladiščni objekt v Istambulu in sodelovali pri izdelavi avtomatiziranega transportnega sistema za Lekov novi pakirni center v Lendavi, bodo po napovedih Maje Bračić Lotrić sklenili s skoraj sedmimi milijoni skupnega prometa.

Povratnik med najboljše v izboru gazela je tudi šenčurski Euro Plus, krovno podjetje mednarodne skupine NiceLabel s podružnicami v Nemčiji, Ameriki in Kitajski. Podjetje je leta 2005 prejelo srebrno gazelo. Multinacionalka, katere izvršni direktor je Matej Košmrlj, je specializirana za programske rešitve za oblikovanje in tiskanje etiket s črtno kodo in RFID, ki jih zagotavlja več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav. Slovensko podjetje je lani ustvarilo 5,6 milijona skupnih prihodkov in zaposlovalo 43 ljudi, letošnje leto bodo sklenili s 7,5 milijona evrov prometa, ekipa zaposlenih pa bo štela 56 ljudi. Podjetje ima po svetu še 40 zaposlenih, prihodki skupine so še znatno višji.

Nakelski LPKF Laser & Electronics je specializiran za izdelavo industrijskih laserjev in opreme za hitro prototipiranje v elektroniki. Podjetje je nastalo leta 1994 kot joint venture med nemškim LPKF in slovenskima lastnikoma Janezom in Tomažem Žepičem, od konca leta 2013 pa je v 100-odstotni lasti koncerna LPKF. V Naklem trenutno zaposlujejo 98 ljudi, leto 2015 bodo predvidoma sklenili z 12,5 milijona evrov prometa. Po nekaj letih izjemne rasti v podjetju zdaj vzpostavljajo pogoje za njegov trajnostni razvoj. Svojo dejavnost širijo na področje razvoja in proizvodnje znanstvenoraziskovalne opreme. Gre predvsem za laserske mikro- in nanoprocesirne sisteme, ki jih zaznamujeta visoka kompleksnost in velika dodana vrednost.

Zmerna, a najbolj zanesljiva rast

Podjetja s seznama sto najhitreje rastočih podjetij Gorenjske so v obdobju med letoma 2009 in 2014 ustvarila kar 1871 novih delovnih mest, kar pomeni 51-odstotno rast. Dinamika zaposlovanja je podobna kot v dolenjsko-posavski regiji, zaostaja pa za rastjo v osrednji Sloveniji (89-odstotna rast) in dravsko-pomurski regiji (77-odstotna rast). Regijsko gospodarstvo je v tem času izgubilo 1222 delovnih mest.

V primerjavi z drugimi petimi regijami ima Gorenjska tudi nekoliko manj dinamično rast prodaje in dodane vrednosti. Stoterica najhitrejših podjetij je prodajo med letoma 2009 in 2014 povečala za 141 odstotkov, dodano vrednost pa za 105 odstotkov. Zelo spodbudna je tudi slika regijskega gospodarstva, saj je prodajo dvignilo za 16 odstotkov, dodano vrednost pa za 17 odstotkov. Gorenjska stoterica najhitrejših se ponaša z izjemno visokim kazalnikom verjetnosti preživetja, ki znaša največ od vseh šestih regij, in sicer 85 (največ je 100), najvišji kazalnik med vsemi šestimi regijami pa ima tudi regijsko gospodarstvo, in sicer 54.

Na seznamu stoterice najhitreje rastočih je na vrhu radovljiško mikro podjetje Trisa, ki na leto zraste za skoraj 30 odstotkov, sledi mu jeseniški DaMatech z ducat zaposlenimi in prav tako visoko, 26-odstotno rastjo. Gazela Gorenjske 2014 je bil Domel Holding pod vodstvom dr. Jožice Rejec, ki je na regijski lestvici najhitreje rastočih na visokem četrtem mestu. Največ hitro rastočih podjetij s seznama najhitrejše stoterice ima Kranj, in sicer 24, tesno za njim je z 19 podjetji Škofja Loka, sledijo Jesenice in Radovljica s po devetimi, Šenčur pa jih ima osem.