Iskra Impuls je družinsko podjetje, ki se je razvilo iz podjetja Iskra inženiring, člana Iskre Kranj. V tem kranjskem podjetju združujejo odlične inženirje strojništva, elektrotehnike ter računalništva in informatike za projektiranje, vodenje in izvedbo najzahtevnejših projektov. Njihova področja delovanja so intralogistični sistemi, ki vsebujejo povsem avtomatska regalna skladišča, hidromehanska oprema za hidroelektrarne ter namakalne sisteme, portalna in mostna dvigal zelo velikih nosilnosti ter avtomatizacija proizvodnih linij. Njihovi trgi so države EU, države nekdanje Jugoslavije, Dubaj, Maroko, Irak, Alžirija in Rusija. Podjetje, ki ga  vodita Toni Bračić in Maja Bračić Lotrič, zaposluje že 22 ljudi. Leto 2015, v katerem so med drugim v začetku septembra zaključili večji skladiščni objekt v Istanbulu in sodelovali pri izdelavi avtomatiziranega transportnega sistema za novi Lekov pakirni center v Lendavi, bodo po napovedih Maje Bračić Lotrić zaključili s skoraj sedmimi  milijoni skupnega prometa.


Povratnik med najboljše v izboru gazela je tudi šenčurski Euro Plus, krovno podjetje mednarodne skupine NiceLabel s podružnicami v Nemčiji, Ameriki in na Kitajskem. Podjetje je bilo leta 2005 prepoznano za srebno gazelo. Multinacionalka,  katere izvršni direktor je Matej Košmrlj, je specializirana za programske rešitve za oblikovanje in tiskanje etiket s črtno kodo in RFID, ki jih zagotavlja več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav. Slovensko podjetje je lani ustvarilo 5,6 milijona skupnih prihodkov in zaposlovalo 43 ljudi, letošnje leto bodo zaključili s 7,5 milijona evrov prometa, ekipa zaposlenih pa bo štela 56 ljudi. Podjetje ima po svetu še 40 zaposlenih, prihodki skupine so še znatno višji.


Nakelski LPKF Laser & Electronics je specializiran za izdelavo industrijskih laserjev in opreme za hitro prototipiranje v elektroniki. Podjetje je nastalo leta 1994 kot joint venture med nemškim LPKF in slovenskima lastnikoma Janezom in Tomažem Žepičem, od konca leta 2013 pa je v 100-odstotni lasti koncerna LPKF. V Naklem trenutno zaposlujejo 98 ljudi, leto 2015 bodo predvidoma zaključili z 12,5 milijona evrov prometa. Po nekaj letih izjemne rasti v podjetju sedaj vzpostavljajo pogoje za njegov trajnostni razvoj;  Svojo dejavnost širijo na področje razvoja in proizvodnje znanstveno-raziskovalne opreme. Gre predvsem za laserske mikro- in nano procesirne sisteme, ki jih zaznamujeta visoka kompleksnost kot tudi visoka dodana vrednost.