In kaj je v utemeljitvi zapisala metodološka komisija? „Podjetje ORO MET ima jasno začrtano strategijo razvoja, ki ne ostaja v besedah ali na papirju. Iz orodjarske obrti, ki jo je Janez Suša zagnal v sredini osemdesetih, se je skozi tri desetletja razvila skupina ORO, katere del je tudi ORO MET. Podjetje je danes med vodilnimi dobavitelji v orodjarski industriji, kjer se uveljavlja s „popolno storitvijo“ za orodjarsko industrijo v proizvodnji standardnih in nestandardnih orodnih plošč za vse tipe orodij.

V petih letih je prodaja podjetja poskočila skoraj petkratno in se v letu 2014 povzpela proti 8,6 milijona evrov. Od leta 2009 do 2014 so ustvarili 34 novih delovnih mest, mladosten 47-članski kolektiv pa je v letu 2014 ustvaril nadpovprečno dodano vrednost 54.537 evrov na zaposlenega. Všestdeset odstotkov prihodkov ustvarijo na mednarodnih trgih. Med najpomembnejše pridobitve podjetje šteje lasten razrez materiala velikih plošč, postavitev avtomatizirane proizvodne linije za standardne orodne plošče, tri brusilne ter tri CNC portalne obdelovalne centre večjih dimenzij.

A razvoj v ORO MET, ki ga odlikuje odlična bonitetna ocena A1++, ne temelji le na tehnologiji, temveč tudi na drugih elementih pametnega poslovnega modela. Ta vključuje vzpostavljanje strateških partnerstev ter agilno organizacijo, ki se nenehno prilagaja kupcem. »Nismo inovativni«, pove direktor, »…samo sčaramo čim prej, kar stranka želi.«