V letu 2007 so začeli z izgradnjo Biomasinega biomasnega centra (BBC) v bivšem Glinu Nazarje, kjer danes v prvi vrsti skrbijo za izboljšanje kakovosti lesnih goriv. V BBC Nazarje z enim največjih mobilnih sekalnikov v tem delu Evrope proizvajajo lesne sekance, jih tehnično sušijo ter ločeno proizvajajo tudi pelete. Leta 2011 so postavili prvo sodobno napravo za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesnih sekancev. Danes jih v BBC Nazarje deluje enajst, z njimi pa iz obnovljivega vira proizvajajo električno energijo, toploto pa koristno uporabljajo za izboljšanje učinkovitosti lesnih goriv.

Pridobljene izkušnje in razvite sistemske rešitve tvorijo danes primer dobre prakse, ki so ga v zadnjem obdobju uspešno aplicirali pri večjem številu novih naročnikov. Razvoj trga proizvodnje električne in toplotne energije iz obnovljivih virov je priložnost, ki je ne nameravajo zamuditi in na kateri bodo gradili tudi v prihodnje.

Sodelavci Biomase so do sedaj poskrbeli za vgradnjo več kot 3000 sodobnih sistemov ogrevanja na polena, sekance in pelete, ki zagotavljajo toploto tako v individualnih, kot večjih javnih in industrijskih objektih ter daljinskih sistemih ogrevanja. Podjetje za kupca poleg inženiringa, dobave in montaže opreme ter servisnega vzdrževanja, poskrbi tudi za dobavo energentov. Investitorjem v nove ogrevalne sisteme so z izkušnjami tudi v pomoč pri uspešnem pridobivanju nepovratnih sredstev iz različnih virov.

Podjetje, ki ga vodi Rok Suhodolnik, trenutno zaposluje 28 ljudi, letošnje leto pa bodo zaključili predvidoma z nekoliko manjšim prometom kot preteklo leto, ko so ustvarili za 12,7 milijona evrov skupnih prihodkov. Lansko leto je bilo za podjetje prelomno, saj jim je poleg izgradnje več večjih sistemov ogrevanja na lesno biomaso uspel tudi preboj na trgu opreme za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesne biomase - kogeneracije. Na osnovi lastnih preizkušenih sistemov kogeneracij iz BBC Nazarje so pridobili večje število naročnikov in ustvarili rekorden obseg prodaje, ki je bil kar 63 odstotkov višji kot v letu 2013, ko je znašal 7,8 milijona evrov. Lani so ustvarili milijon evrov dobička, povprečna dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala celo 123 tisoč evrov in je dvakrat večja kot minula leta, ko je v povprečju znašala nekaj več kot 56 tisočakov.

Biomasa deluje sicer na izjemno konkurenčnem področju, saj je v Sloveniji na tem področju delujočih 1742 gospodarskih subjektov, Biomasa je po sredstvih na 5. mestu, po prihodkih in kapitalu na tretjem, po dobičku pa celo na drugem mestu. Suhodolnik meni, da so predvsem izkušnje pri optimiziranju ogrevalnih sistemov njihova konkurenčna prednost. Četudi bi tehnološko lahko nastopali samostojno na trgu, delujejo kot podizvajalec in dobavitelj preko večjih energetskih družb. Svoje razvojne poti Biomasa išče v nadaljnjem poglabljanju procesov izkoriščanja tehnoloških možnosti in razvijanju sistemskih rešitev, ki jih vedno najprej preizkusijo sami, preden jih ponudijo trgu.

Največ omejitev vidi Suhodolnik v zbirokratiziranosti države, ki se je sicer v svoji strategiji pametne specializacije med drugim opredelila za zeleno gospodarstvo. „Birokracija je problem. Spremembe se dogajajo prehitro, kar pomeni, da nimamo nekoliko bolj ustaljenih pogojev delovanja, to pa vpliva tako na kupce kot partnerje, zaradi tega je tudi kratkoročno načrtovanje dejavnosti nemogoče. Negotovost vpliva tudi na razvoj, ki poteka počasneje kot bi lahko. Prodaja je ciklična ne samo zaradi gospodarske konjunkture, ampak izrazito v povezavi z novimi in starimi predpisi in njihovo veljavnostjo.«

Potencialno smer razvoja v Biomasi vidijo tudi v širitvi svojega delovanja v tujini. Podjetje ima na Hrvaškem in v Srbiji hčerinski podjetji Biomasa Grupa, ki sta na začetku svoje poti, a pospešeno vstopata na trg, ki je na teh območjih relativno nov. Inovativni naboj in potencial sicer razvijajo sami v iskanju novih, kupcem prilagodljivih rešitev. Z razvojem tehničnih rešitev, ki temeljijo na lastnih izkušnjah, so zanimivi tudi strokovni javnosti, zaradi lažje implementacije pa so se v sodelovanju z zunanjim podjetjem lotili tudi lastne proizvodnje določene, tehnično specifične opreme.

Zadnja leta so močno okrepili inženiring, v svoje vrste pa sprejemajo tudi mlade, ki so pri njih delali že med šolanjem. Potencialnim partnerjem in kupcem se predstavljajo na sejmih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, s pomočjo Spirita pa so se že predstavili tudi na sejmu v Bosni in Hercegovini. Svoje izkušnje z implementacijo sistemskih rešitev na področju ogrevanja in kogeneracij z lesno biomaso redno predstavljajo tudi na strokovnih dogodkih v organizaciji različnih interesnih združenj.