OECD je sicer marca v prvi napovedi za letos pričakovala štiriodstotno rast, nato pa junija oceno znižala na 3,1 odstotka. Tokrat je organizacija slabše obete objavila dan pred morebitno odločitvijo ameriške centralne banke o zvišanju ključne obrestne mere, ki bi lahko po mnenju analitikov še dodatno zamajala nekatera ranljivejša gospodarstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tokratni napovedi je organizacija najbolj poslabšala napoved za Brazilijo, ki naj bi letos beležila 2,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je še v predhodni napovedi padec BDP ocenila na 0,8 odstotka. Brazilsko gospodarstvo se namreč sooča z velikimi težavami zaradi padca cen nafte, recesije in nedavnega znižanja bonitetne ocene s strani agencije Standard & Poor's.

Medtem ko ZDA po oceni OECD dobro napredujejo, pa se s težavami soočata tudi Japonska in območje evra. "Zaradi tega je v napovedi tudi veliko pomembnih negotovosti," so pojasnili. Med negotovostmi je tudi gospodarsko okrevanje držav v razvoju in kako bodo prenesle morebitno zvišanje ključnih obrestnih mer v ZDA. OECD sicer podpira zvišanje, vendar vztraja, da mora biti to postopno.