»Pri razvoju inovativnega elektromotorja smo imeli v mislih predvsem energetsko varčnost in prijaznost do okolja. Zavedali smo se, da inovacija predstavlja velik potencial za globalni trg, saj ima naš elektromotor bistvene prednosti v primerjavi s konkurenčnimi elektromotorji v tem tržnem segmentu, vendar smo za zagon serijske proizvodnje potrebovali dodatna sredstva in partnerje. Sredstva, ki smo jih pridobili na razpisu FTI nam bodo omogočila serijsko proizvodnjo in začetek prodaje produkta na globalnem trgu. Načrtujemo, da bomo s prodajo elektromotorjev v prvih nekaj letih ustvarili približno 10 milijonov evrov letno, dolgoročni cilj pa je 100 milijonov evrov letnega prometa," pravi dr. Simon Mandelj, ustanovitelj in direktor podjetja.

Ob zagonu proizvodnje nameravajo izdelati od dva do tri tisoč izdelkov, dolgoročni cilj pa je sto tisoč elektromotorjev na leto, dodaja. »Prizadevali si bomo, da celotno proizvodnjo ohranimo v Sloveniji. Menimo namreč, da je po kakovosti in tehnologiji Slovenija globalno gledano zelo konkurenčna pri proizvodnji elektromotorjev. Hkrati želimo pomagati k razvoju lokalnega okolja ter k zmanjšanju brezposelnosti, še posebej med mladimi. V času trajanja projekta načrtujemo vsaj deset, kasneje pa petsto novih zaposlitev.«

Inovativni elektromotor, ki ga je podjetje GEM motors pričelo razvijati pred petimi let, je v celoti vgrajen v kolo skupaj s krmilnikom, kar je unikatna rešitev na globalnem nivoju za ta tržni segment e-mobilnosti. Visoka zmogljivost in premišljen dizajn elektromotorja občutno izboljšuje karakteristike tovrstnih produktov na globalnem trgu, pojasnjujejo v podjetju, kjer se že od samega začetka ozirajo po tujih trgih, saj v Sloveniji, kot pravi dr. Mandelj, kupcev sploh nimajo.

Elektromotor sicer odlikujejo še velik izkoristek (nad 92 %), večji navor (povečan za 25 %) in nižja teža (za 25 %) od konkurenčnih elektromotorjev na trgu. Njegova uporaba omogoča energetsko varčnost, ker se energija ob zaviranju vrača v baterije, zato je primerna predvsem pri električnih skuterjih, manjših motociklih in električnih vozilih.

S pomočjo pridobljenih sredstev bo podjetje GEM motors v partnerstvu z inštituti in podjetji iz treh evropskih držav zaključilo razvoj elektromotorja, ki predstavlja tehnološki preboj na področju mobilnosti znotraj Evropske unije in globalnega urbanega transporta ter ga ponudilo na trgu.

Podjetje GEM motors je bilo ustanovljeno leta 2010. Lani so ustvarili 264.000 evrov prihodkov in prvič poslovali z dobičkom.