RLS, ki je v polovični lasti ustanovitelja in direktorja Janeza Novaka ter podjetja Renishaw international, pa trenutno zaposluje že 101 človeka. Lani so ustvarili za slabih 10,5 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2013 20-odstotna rast, tolikšno pa so imeli tudi v letu 2013. Izvozijo 96 odstotkov proizvodnje. Podjetje ima odlično tržno pozicijo v dejavnosti med 88 subjekti, saj je drugo po dobičku, tretje po sredstvih in celotnih prihodkih, četrto po kapitalu ter osmo po dodani vrednosti na zaposlenega, ki znaša 65.447 evrov.

Donar je iz družinskega podjetja, ki je nastalo v letu 1990 in je bilo specializirano za pisarniške stole, v zadnjih letih pod vodstvom direktorja Mateja Feguša preraslo v ponudnika izvirnih rešitev za opremo delovnih prostorov. Lansko leto so zaključili s 4,98 milijona evrov skupnih prihodkov in jih v primerjavi z letom 2013 dvignili kar za 108 odstotkov, podjetje pa trenutno zaposluje 25 ljudi. Za nadaljnji razvoj podjetja bosta ključni nadaljnji dve leti, je prepričan Feguš.

Podjetje si je z vlaganji v tehnološki razvoj, globalna partnerstva in razvoj kadrov ustvarilo veliko priložnosti, ki jih bodo sedaj začeli uresničevati tudi s širitvijo na avstralski in ameriški trg. Donar je lani izdelal okoli 35.000 stolov. Dve tretjini je prodal v Skandinavijo, pičlih šest odstotkov prodajo v Sloveniji.

Dinamično, a trdno rast, dosega desetletnik s proizvodnim obratom in logističnim centrom v Logatcu, podjetje Farmicom, proizvajalec prehranskih dopolnil, ki je prepoznan predvsem po blagovni znamki Sensilab. Podjetje zaposluje 57 sodelavcev, lani pa je ekipa, ki jo vodi Domen Ščukovt, ustvarila za 7,88 milijona evrov skupnih prihodkov. Izdelke na trgih nekdanje Jugoslavije prodajajo najpogosteje v svojih trgovinah, druge bližnje trge pa nagovarjajo tudi prek spletne prodaje. Prisotni so tudi v Albaniji, na Poljskem, kjer ima Farmicom tudi svojo proizvodno enoto, v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji, Katarju, Romuniji, Iranu, Izraelu, Rusiji in zahodni Evropi. Ščukovt meni, da je podjetje šele na začetku obdobja velike rasti.

Kako poteka izbor

Izhodišče izbora Gazela predstavlja seznam sto najhitreje rastočih podjetij po prodaji v regiji v zadnjem petletnem obdobju, torej med letoma 2009 in 2014. Na seznam 100 najhitreje rastočih podjetij v regiji osrednja Slovenija se uvrstijo podjetja, ki imajo po javno dostopnih podatkih poleg visokega indeksa rasti tudi dobiček v zadnjem bilančnem letu, najmanj 220.500 evrov prihodkov v izhodiščnem letu ter poslujejo v obeh indeksnih letih vseh 12 mesecev. Podjetje mora zaposlovati najmanj pet ljudi. Podjetja se za uvrstitev na seznam ne morejo prijaviti niti odjaviti, saj se na seznam uvrstijo zato, ker imajo najvišjo rast prihodkov po javno dostopnih podatkih.

Dnevnik nato v sodelovanju z družbo Mediade, ki skrbi za metodologijo izbora, in s člani metodološke komisije izbere 10 podjetij, kandidatov za regijsko gazelo. Med kandidate vključi podjetja z najmanj 15 zaposlenimi in pri izbiri upošteva finančne kazalnike podjetja, bonitetno oceno ter informacije o indeksu preživetja Failure Score, ki ga je razvila bonitetna družba Bisnode. Na podlagi opravljenih intervjujev z vodstvom podjetja, bonitetnih poročil in drugih podatkov o podjetju metodološka komisija izbere tri nominirance za regijsko gazelo.

Utemeljitev za gazelo osrednje Slovenije

"RLS je izrazito razvojno orientirano podjetje in zgled, kako zaslužiti z znanjem, raziskavami in razvojem. S tremi razvojnimi ekipami – za bazični, aplikacijski in partnerski razvoj - je podjetje vzpostavilo model za razvoj in prodajo patentnih rešitev. Podjetje razume upravljanje intelektualne lastnine: v svetovno bazo patentov Espacenet je RLS samostojno ali s partnerjem Renishaw vpisal in vzdržuje 12 patentov. Pri razvoju sodelujejo s fakulteto za elektrotehniko – letos skupaj vzpostavili Razvojni center za razvoj novih čipov – in s strojno fakulteto, vključujejo se tudi v študentske, znanstvene in raziskovalne mednarodne izmenjave.

Skupno lastništvo z globalnim podjetjem Renishaw, ki je v lastništvo vstopilo leta 2000, dokazuje, kako učinkovit vzvod je za podjetje partnerstvo, ki prinaša širitev trga in delujočo prodajno mrežo. RLS je v petih letih več kot potrojil celotne prihodke, ki danes presegajo 10 milijonov evrov, od tega jih je preko 95 % ustvarjenih na mednarodnih trgih. V istem obdobju je podjetje zaposlilo preko 40 novih sodelavcev. 86-članski kolektiv je konec leta 2014 ustvaril visoko dodano vrednost: 65.447 evrov na zaposlenega.

 Podjetje RLS, ki posluje z odlično A1 bonitetno oceno in verjame v sonaravno upravljanje podjetja in vključujočega vodenja, je metodološka komisija izbrala za gazelo osrednje Slovenije 2015."