V prvem programu na temo Smart Cities je sodelovalo osem zagonskih podjetij, ki so na predstavitveni dan, velik investicijski dogodek ob zaključku programa, pritegnili 70 investitorjev. To je bil za ustanovitelje ABC pospeševalnika dokaz, da kapital in zanimanje za dobro izpeljane inovativne ideje obstajata, zato se je ekipa pospeševalnika odločila narediti korak naprej. Tako bodo prihodnji petek, 11. septembra,  v hali D BTC Cityja odprli »startup HUB Acceleration business city«.


Moderno središče, kot ga Slovenija še nima, bo na 2000 kvadratnih metrih zagonskim podjetjem nudilo vse, kar potrebujejo za uspešen razvoj, trdijo v ABC pospeševalniku. »Na enem mestu bodo tako združeni kreativni pisarniški prostori, fleksibilni in fiksni co-working prostori, štiri velike sejne sobe za sestanke, dva tiha kotička in dve predavalnici. Ne bodo pa manjkali niti prostor za druženje in zabavo, velika kuhinja in trgovina prihodnosti,« v imenu ekipe obljublja Edina Dyachenko, kreativna vodja ABC pospeševalnika.Mladi podjetniki si bodo nove proste lahko ogledali na dan odprtja od 10. ure dalje, a to ne bo edini razlog, da obiščejo novo pridobitev slovenskega ekosistema zagonskega podjetništva. Dopoldne se namreč obeta tudi podelitev nacionalnih nagrad CESA (Central European Startup Awards). Razglasili bodo zmagovalce v osmih kategorijah, med njimi zagonsko podjetje leta in investitorja leta. »Zmagovalci se bodo oktobra na Dunaju z zmagovalci iz desetih drugih držav pomerili za najprestižnejše nazive v regiji. Če ste si kdaj želeli pogledati v prihodnost, je to vaša priložnost, saj se med zmagovalci pogosto znajdejo podjetja z idejami, ki kmalu za tem spreminjajo svet,« napoveduje ekipa ABC pospeševalnika, ki jo vodi Dejan Roljić, 27-letnik, ki je svojo podjetniško pot začel pri rosnih 16 letih.Odprtje »huba« in podelitev nagrad najboljšim podjetnikom in investitorjem pa bo hkrati tudi dobra priložnost za povabilo zagonskim podjetjem k prijavi na drugi krog programa ABC pospeševalnika, tokrat na temo  pametnega življenja in zdravja. Mladi podjetniki bodo izvedeli vse podrobnosti o programu, ki se bo začel 9. oktobra, rok za prijave pa se izteče 13. septembra.ABC pospeševalnik poleg mentorstva nudi še 15.000 evrov začetnega kapitala, do 310.000 evrov bonusa v tehnološki opremi in licencah, partnerstvo z IBM in dostop do njihovih inovacijskih centrov po vsem svetu ter testnega trga v partnerstvu z BTC Cityjem.
 


»Z odprtjem novega razvojnega središča je okno v svet za domača podjetja odprto širše kot kadarkoli prej, in to v okolju, kjer verjamemo v domače znanje. Priložnost se torej ponuja, vprašanje je le, katera podjetja si jo bodo drznila zagrabiti,« še nekoliko provokativno izzivajo mlade podjetnike v ekipi ABC pospeševalnika.