Pri digitalni preobrazbi poslovanja gre za proces, ko se rešitve s področja IKT vedno bolj vključujejo na vse ravni poslovanja podjetij in organizacij. To omogoča hitrejše in bolj učinkovito poslovanje ter s tem prilagajanje trgu. "Podatkovni centri so zelo pomembni za našo prihodnost, za sodoben način življenja," je na konferenci povedal direktor IKT-podjetja Advant Simon Jordan in ob tem pozval vlado, da zagotovi pogoje, ki bodo omogočali razvoj te panoge v Sloveniji.

Tudi država sama se sicer intenzivno razvija na področju podatkovnih centrov. S tem želi med drugim konsolidirati obsežno in razpršeno informacijsko infrastrukturo ter zagotoviti energijsko učinkovito, zanesljivo in varno delovanje, je pojasnil Boštjan Sporn z ministrstva za javno upravo. S podatkovnimi centri in s tem povezanimi storitvami se vedno bolj ukvarja tudi Pošta Slovenije. "V prihodnosti bomo postali pomemben IT-igralec predvsem na infrastrukturnem, pa tudi aplikativnem področju," je dejala Darja Murkovič Žigart iz Pošte Slovenije.

Pomen podatkovnih centrov oziroma dobrega delovanja infrastrukture je poudaril tudi direktor oddelka informatike v Studiu Moderna Miha Kovač, ki je pred dnevi prejel nagrado za posebne dosežke na področju informatike CIO leta. Obenem je izpostavil tudi nujnost ustreznih kadrov ter spremenjenega načina razmišljanja in vodenja procesov. Posebni poudarki razvoja na tem področju so trenutno na mobilnih računalniških centrih, vodenju in nadzoru centrov ter upravljanju s procesi v računalniških centrih, poudarjajo v podjetju za informacijsko varnost Palsit, ki organizira konferenco.