Peking sicer dovoljuje odstopanje vrednosti juana za dva odstotka v vsako smer glede na določeni dnevni tečaj. S tem preprečuje prevelika nihanja in zagotavlja nadzor nad valuto, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki pravijo, da je znižanje tečaja juana odziv na okrepitev tečaja dolarja v noči na sredo, s čimer si centralna banka prizadeva za bolj tržno usmerjeno trgovanje.

Tečaj dolarja se je v torek ponoči zvišal v razmerju do večine tujih valut, potem ko je zaskrbljenost glede globalne gospodarske rasti potisnila navzdol tečaje na borzah in znižala cene nafte, kar je naredilo ameriško valuto bolj privlačno za vlagatelje. Današnje znižanje tečaja juana prihaja le nekaj dni zatem, ko je kitajska centralna banka v petek določila menjalni tečaj 0,56 odstotka višje kot dan prej, kar je bila največja dnevna rast v skoraj 11 letih.

Drugo največje svetovno gospodarstvo je avgusta lani zamajalo finančne trge z nepričakovano devalvacijo juana. Takrat je Kitajska v tednu dni vrednost domače valute znižala za skoraj pet odstotkov.