Generalni direktor Kopitarne Marjan Kurnik je za STA povedal, da naj bi do konca leta prodali za dva odstotka izdelkov več kot lani, pričakujejo pa tudi vnovično rast dobička. Kopitarna se je sicer v okviru svojega okrevanja konec preteklega leta lotila dveh večjih naložb v vrednosti milijona evrov. Pri italijanski družbi New Last so naročili 600.000 evrov vredno novo linijo za izdelavo čevljarskih kopit, v vojvodinskem Apatinu pa kupili zemljišče za novo tovarno.

S tremi novimi stroji - vsak tehta približno 8,5 tone - bodo imeli najnovejšo tehnologijo za izdelavo čevljarskih kopit. Stroje pričakujejo konec junija, pognati jih nameravajo julija. V sevniški tovarni se zdaj pripravljajo na njihovo namestitev, uradno pa jih nameravajo predstaviti na oktobrski slovesnosti ob 130-letnici družbe.

Glede vojvodinske naložbe je direktor pojasnil, da bi radi do konca septembra v apatinski industrijski coni zgradili lastno tovarno obutve. Za projekt so namenili približno 400.000 evrov, že nabavljena oprema in stroji pa so vredni dodatnih 200.000 evrov. Tovarna ima 1300 kvadratnih metrov površine, v njej pa nameravajo izdelati vsaj polovico svoje obutve. Sprva bodo tam zaposlovali 40, kasneje pa 65 ljudi.

Kopitarna sicer v sevniški matični družbi, Zagrebu in Beogradu skupaj zaposluje skoraj 190 ljudi. Nove zaposlitve letos načrtujejo v Apatinu in še dve do tri v Sevnici. Kurnik je tudi ocenil, da Kopitarna po prestrukturiranju med letoma 2010 in 2012 dobro okreva, saj je družba, ki je še leta 2010 poslovala z 230.000 evri izgube, že leto kasneje stopila na pot pozitivnega poslovanja. Njihov dobiček odtlej zlagoma raste, rast pa je posledica celostne prenove poslovnega modela. V njenem okviru je Kopitarna proizvodnjo obutve preselila v Srbijo, med drugimi ukrepi pa uvedla vrsto novih izdelkov in število lastnih trgovin s štirih povečala na 40.

Od teh jih je v Sloveniji 17, na Hrvaškem 16, v Srbiji šest in ena v Črni Gori. Izven Slovenije nameravajo letos odpreti še dve trgovini. V svojih trgovinah ustvarijo znaten del prihodka, okrepili so tudi izvoz. Kopitarna, ki približno tri petine prihodkov ustvari s prodajo obutve, ob tej izdeluje še čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje.

Družba bo letos praznovala 130-letnico ustanovitve. Nemška družina Winkle je namreč v Sevnici leta 1886 ustanovila podjetje za proizvodnjo čevljarskih kopit, ki so ga leta 1946 preimenovali v Kopitarno. Winkle je tudi Kopitarnin 12-odstotni lastnik in njen pomembni partner, je še povedal Kurnik.