Sicer pa je Xlab, ki je bil v letu 2011 prepoznan za srebrno gazelo, leto 2015 zaključil z okoli 3,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj milijon evrov več kot leta 2014, njihova ekipa pa šteje že 121 sodelavcev. Minulo leto je bilo za Xlab pomembno, ker so na področju razvojno-raziskovalnih projektov s 7. okvirnega programa prešli na Obzorje 2020. „Nadgradili smo delo na področju računalniške varnosti. Projekta ACDC in SPECS smo uspeli nadgraditi s projektoma WITDOM ter WISER, projekte s področja porazdeljenih računalniških virov in njihovih zmogljivosti, ko so na primer Contrail, CloudScale, Fortissimo, pa smo nadgradili s projekti Fortissimo2, DICE ter Mikelangelo,“ je pojasnila Saba Resnik, odgovorna za marketing in PR v Xlabu.

Na področju razvoja in raziskav (RR) so omenjeni projekti za Xlab izjemno pomembni, saj predstavljajo osnovo za nove produkte, nove storitve in nove pristope k že uveljavljenim produktom podjetja. Poleg tega so RR projekti pomembni zaradi uveljavljanja raziskovalne skupine podjetja Xlab. „Vodijo namreč posamezne delovne sklope omenjenih projektov, izstopa pa predvsem projekt Mikelangelo, kjer ima Xlabova raziskovalna skupina vlogo koordinatorja,“ pojasnjuje Saba Resnik.

Xlab je septembra lani sklenil partnerstvo s češkim podjetjem AVG Technologies, enim vodilnih ponudnikov računalniških protivirusnih rešitev z 200 milijoni uporabnikov po svetu. Z dosedanjim sodelovanjem so v Xlabu zadovoljni. „Partnerstvo je našemu produktu ISL Online preneslo še večjo verodostojnost in več prepoznavnosti – ne samo na domačem trgu ampak tudi izven meja EU. Sodelovanje s podjetjem AVG Technologies nam služi kot dober referenčni projekt pri vzpostavljanju stikov z novimi potencialnimi strankami.“

Xlab je konec leta 2014 razvil sistem za nadzor nad plovili, ki so ga hkrati osamosvojili v samostojno zagonsko podjetje Sentinel. Podjetje je lansko leto zaključilo s 150.000 evri prihodka. „Poslovanje ocenjujemo kot zelo uspešno, saj je Sentinelu  že v prvem letu uspelo pridobiti 25 odstotkov čarter trga na Hrvaškem in šest odstotkov celotnega hrvaškega navtičnega trga. V letošnjem letu pričakujemo uspešen prodor tudi na ostale evropske trge, saj so prejeli že prva naročila z Nizozemske in iz Italije,“ je naštela Resnikova.