Tu-val je majhno družinsko podjetje, ki deluje na področju razvoja rešitev za hitre vlake, medicinske pripomočke ter strojegradnjo. V Sloveniji je podjetje odgovorno za trženje in distribucijo tehničnih proizvodov potrebnih v kovinsko-predelovalni industriji, elektroindustriji in strojegradnji. Podjetjem zagotavljajo pritrdilno tehniko, industrijsko pnevmatiko za avtomatizacijo, vijačni material, opremo za varjenje ter odsesovalne naprave in drugo opremo za varilna mesta.

Podjetje, ki ga od leta 2007 vodi Uroš Oven, ki tako predstavlja drugo generacijo, je razvojni nišni dobavitelj z zadnja leta dokaj dinamično rastjo predvsem na tujih trgih, saj izvozi 85 odstotkov proizvodnje. Izvažajo v Nemčijo, ki je tudi trg, na katerega so zaenkrat najbolj vezani, na Hrvaško, v Italijo, Španijo, Veliko Britanijo, Francijo, Pakistan in ZDA ter na Češko in Nizozemsko.

Podjetje, ki ima proizvodnjo v Mačjem dolu, razvoj in upravo pa v Domžalah, letos zaokroža 25-letnico delovanja. Med letoma 2013 in 2015 so skupne prihodke letno povečevali skoraj 15-odstotno. To raven rasti predvidevajo tudi letos, želeli bi jo ohraniti tudi v prihodnje, vendar bo to zahtevalo tudi kadrovsko krepitev. Zahteve kupcev, ki jim zagotavljajo rešitve, uresničujejo skupaj z najbolj kvalitetnimi slovenskimi podizvajalci, ki jim tako pomagajo odpirati poti na globalni trg.

Veliko znanja so pridobili v industriji kontrole fluidov in v prihodnje bi radi to znanje uveljavili tudi pri drugih kupcih predvsem z lastnim razvojem teh proizvodov, kjer trenutno dosegajo petnajst odstotkov prometa. V nekaj letih želijo ta odstotek povišati na sedemdeset do osemdeset odstotkov. „Naš cilj je, da bi bili sposobni samostojno poiskati rešitve, saj se trenutno še precej opiramo na razvojne oddelke naših naročnikov, znanje pa bi radi preko njih prenesli k nam,“ pojasnjuje direktor Uroš Oven. Razvoj financirajo z lastnimi sredstvi, v povprečju letno vložijo med 5 in 7 odstotkov od prihodkov. Na državne razpise za subvencioniranje se ne prijavljajo. „Smo se enkrat na razpis za subvencioniranje razvoja novega proizvoda, a nam je vzelo kar mesec dni časa, da smo izpolnili razpisno dokumentacijo.“

Podjetje je zaradi specifičnosti svojega dela majhno, saj proizvodnjo v veliki meri lahko izpeljejo v sodelovanju s podizvajalci, vendar pa morajo prav zaradi svoje velikosti večje posle kdaj tudi zavrniti. Med letošnjimi ključnimi projekti so ob dodatnem zaposlovanju nadgradnja marketinga in kontrole kakovosti, prenova spletne strani in pospešeno iskanje primernejših poslovnih prostorov. Iz soseske SPB, ki zadnjih nekaj let zaradi zaprtih trgovin in slabega vzdrževanja spominja na sosesko duhov, želijo v poslovno stavbo, ki bo bolj primerna tudi za obiske poslovnih partnerjev.

Dvakrat so se pobirali

Anton Oven je podjetje Tu-val, ki v sebi nosi začetnice imen družinskih članov, ustanovil leta 1991 ter v želji po uresničitvi ambicioznih ciljev kmalu z nemškim partnerjem ustanovil skupno podjetje. A sodelovanje je bilo kratkega daha, saj je partner leta 1997 šel v stečaj, Ovnu pa so ostali dolgovi. Te je ob posluhu bank izplačal in podjetje se lahko sedaj pohvali, da nima prav nobenih dolgov. Pred nov preizkus je podjetje postavila gospodarska kriza v Evropi leta 2008, ki jim je tudi močno zdesetkala prihodke ter že od leta 2006 naprej trije zaposleni, ki so zahrbtno pobrali del kupcev in dobaviteljev, logistične rešitve in roko na srce, pri nas so se razen etike tudi ogromno naučili, da lahko še danes uspešno poslujejo.

„Tedaj smo bili precej zadolženi, banke pa nam kljub temu, da smo imeli jasno dolgoročno strategijo, s spreminjanjem pogojev niso olajševale poti do okrevanja – na srečo smo že pred krizo večino dolgov pretvorili v dolgoročne. Odločili smo se za korenito zmanjšanje stroškov, tudi za zmanjšanje plač. Prav tedaj se je pokazala prava moč družinskega podjetja, saj smo se hitro odločili, da bomo potrpeli in z dejavnostjo nadaljevali. Res pa je, da nas je tedaj zapustilo nekaj sodelavcev,“ pripoveduje Uroš Oven, ki je pred desetimi dnevi v podjetje prinesel tudi priznanje za najboljšega zaposlovalca med malimi podjetji v izboru Zlata nit 2015.

Anton Oven, ki je sina, z njim je sicer odšel na prvo službeno pot, ko je imel 12 let, uvajal nekaj let, v podjetju ostaja manjši lastnik. „Če predajaš, predaj vse,“ odločno zagovarja starejši Oven, ki prizna, da ga je sin že prerasel in da se v njegove odločitve ne vmešava več. „Prenos vodenja podjetja na drugo generacijo je izjemno zahtevno. Poznam veliko primerov, kjer jim to ni uspelo in je podjetje propadlo. Uroš je sicer ekonomist, a strojništvo ga je vedno privlačilo in ni bilo vprašanje, kdo bo moj naslednik,“

Ob tem pa Uroš Oven pritrdi, da je bil oče pri poslovnih odločitvah veliko bolj drzen, kot je on, ki brez predhodne organizacijske nadgradnje, ki je nujna, v večje in bolj tvegane posle ne želi iti. Zato tudi v prihodnje načrtuje nekaj manj kot 10-odstotno letno rast prihodkov. Morebiti bo drugače v prihodnje, ko bo uspel večino operativnih nalog zaupati novim strokovnim sodelavcem, za katera imajo že dalj časa odprta delovna mesta. Zato dolgoročno razmišlja tudi o ločitvi lastniške in upravljalske funkcije.

Anton Oven sedaj skrbi predvsem za mentoriranje novih sodelavcev, pa tudi praktikantov. Vsako leto imajo namreč na praksi vsaj dva praktikanta, v želji, da bi jih kot dobre zaposlovalce prepoznalo čim več študentov, pa imajo povabilo k sodelovanju tudi na Fakulteti za strojništvo univerze v Ljubljani. Sicer pa novo zaposleni za povsem samostojno delo v povprečju potrebuje dve do tri leta. Podjetje ima etični kodeks in vsak poskus korupcije takoj preprečijo.

Želite delati pri najboljšem zaposlovalcu?

Uroš Oven, direktor Tu-vala, prizna, da nove sodelavce težko najdejo, saj potrebujejo zahtevno znanje. „V preteklosti smo bili mnenja, da se vsak strojnik lahko nauči tega dela, a izkazalo se je, da je proces učenja predlog, hkrati je marsikdo med usposabljanjem spoznal, da ga to področje ne zanima. Tako želimo v svojo sredino sprejeti predvsem strokovnjake, ki imajo tudi velik interes, da se naučijo še preostalega znanja.“

Podjetje, v katerem so sodelavci stari povprečno 37 let, ima izdelano tudi matrico kompetenc, ki omogoča, da ob preveliki obremenitvi sodelavci delo prenesejo naprej. Trenutno imajo odprtih več delovnih mest, ki so pisana na kožo predvsem izkušenim strojnikom. Potrebujejo strojnega inženirja, ki bo delal v razvoju in prav tako strojnega inženirja, ki bo odgovoren za vodenje kakovosti. Ekipo želijo okrepiti še s komercialistom za pritrdilno tehniko in komercialistom za prodajo industrijske pnevmatike, medtem ko v poslovni enoti Mačji dol zaposlijo monterja pnevmatskih elementov. Zainteresirani naj prošnjo in življenjepis pošljejo na naslov e-pošte: tu-val@siol.net. Vse zaposlitve so za nedoločen čas.