Prvi dan foruma bo predstojnik Laboratorija za robotiko (Robolab) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marko Munih predaval o robotiki v Sloveniji, svetovalec pri euRobotics in do nedavnega prvi generalni sekretar te zveze Uwe Haass pa bo spregovoril o robotiki na zahodnem Balkanu. Še pred uradnim odprtjem bo tudi predavanje, namenjeno javnemu naročanju v povezavi z robotiko in oskrbi starejših.

Drugi dan foruma bo posvečen digitalizaciji evropske industrije, ki jo predlaga Evropska komisija. Predstavniki mednarodnih organizacij bodo predstavili projekte, ki jih s 700 milijoni evrov sofinancira EU v okviru javno-zasebnega partnerstva za robotiko, imenovanega SPARC. V sredo bodo v ospredju predvsem teme o novih priložnostih financiranja robotskih projektov, o robotiki in internetu stvari, o napredku v znanosti pri možnostih reproduciranja robotov ter o učinkovitem programiranju robotov.

V okviru foruma bo v veliki sprejemni dvorani na ogled tudi razstava robotov, kjer se bodo predstavila številna podjetja. V sklopu foruma robotike pa bodo podelili tudi nagrado za najboljšo doktorsko disertacijo in nagrado za tehnološki transfer. Organizator dogodka, ki bo potekal pod geslom Robotika za Evropejce, je mednarodno neprofitno združenje vseh evropskih deležnikov v robotiki s sedežem v Bruslju - euRobotics AISBL. Partnerji pri organizaciji Evropskega foruma robotike 2016 v Sloveniji pa so med drugim Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Inštitut Jožefa Stefana (IJS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU)

Sicer pa je Slovenija sodi v četverico evropskih držav, ki si jo japonska Yaskawa Electrics ogleduje za postavitev tovarne industrijskih robotov, ki naj bi stala že v začetku leta 2018. Prva Yaskawina evropska tovarna industrijskih robotov bo med drugim zagotovila 200 novih delovnih mest. Investicija je vredna med 35 in 40 milijonov evrov in bi za Slovenijo pomenila največjo tujo investicijo, država pa bo morala vložiti četrtino vrednosti projekta. Slovenija, ob kateri za postavitev tovarne kandidirajo tudi Češka, Slovaška in Poljska, je najverjetneje še najboljša rešitev, saj je v Ribnici že Yaskawa Ristro, ki je za Yaskawo evropski razvojni center in ima med drugim odlične povezane z univerzo.

»Proizvodnja v Evropi je za Yaskawo izjemnega pomena, saj je potencial zelo velik. Proizvodnja robotov naj bi se namreč do leta 2020 s sedanjih 22 milijard evrov povečala na od 50 do 62 milijard evrov. Četudi je čas za izgradnjo res kratek, verjamem, da bo projekt v Sloveniji uspešno izpeljan,« je v enem od pogovorov za Dnevnik dejal Hubert Kosler, direktor Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija.