Samo januarja so prihodke povečali za 67 odstotkov v primerjavi z lanskimi, februarja pa so bili ti višji za 58 odstotkov. »Letošnje leto bomo glede na podpisane pogodbe in projekte sklenili s 50-odstotno rastjo prihodkov ter še nekoliko višjo dodano vrednostjo,« je prepričan Ignac Mertik, direktor in lastnik podjetja.
 

Preusmerjajo se na področje svetil
Brezoviška gazela, specializirana za izdelavo elektronskih sklopov, ima kupce tako s področij medicine in varilne tehnike kot tudi elektronike v letalstvu, igralništva, vojaške telekomunikacije ter signalizacije cestnega in železniškega prometa. Njihova ključna poslovna področja so strojno polaganje komponent SMD in THT na tiskana vezja, konfekcioniranje kablov, lasten razvoj in proizvodnja filtrov RSO in EMI za odpravo motenj ter končna montaža elektronskih sklopov.

Preusmerjajo se že tudi na področje svetil, saj so razvili svetila LED za poslovne prostore, ki so plod njihovega znanja in razvoja. Tako bodo na trgu začeli ponujati izdelke pod lastno blagovno znamko, prvi projekt bodo izpeljali v tujini. Posel je plod dobrega sodelovanja v slovensko-ameriškem gospodarskem združenju (SABA, Slovenian American Business Association), v sklopu katerega bo na primer drug slovenski dobavitelj postavil ulično razsvetljavo.

»Na področju razsvetljave je velika konkurenca. A uspelo nam jih je prepričati z lučmi, ki dosegajo kar 6000 lumnov, cenovno so konkurenčne celo tistim iz Kitajske, a so bistveno kakovostnejše in varčnejše,« poudarja Mertik. Prodajne kanale bodo vzpostavljali prek strokovne javnosti, saj bodo nagovarjali predvsem arhitekte, trenutno pa že iščejo priložnosti za prodajo tudi na druge trge.
 

Osredotočeni na izvoz
MI Elektronika kot specialist za elektronske sklope pretežno deluje kot kooperant, 99 odstotkov proizvodnje izvozijo, od tega 40 odstotkov neposredno v EU, preostalo posredno prek slovenskih partnerjev. Njihova največja konkurenčna prednost je po Mertikovih besedah fleksibilnost, saj lahko izdelajo serijo nekaj deset ali pa milijon kosov. Na temelju minulih izkušenj imajo zelo razpršeno mrežo kupcev, njihovi trije partnerji, ki so neke vrste vlečni konji, imajo po 20-odstotne deleže.

»Ker delujemo na področju proizvodnje zahtevnih elektrotehničnih izdelkov, potrebujemo predvsem kader tehničnih profilov, najbolj zaželeno je seveda elektrotehnično znanje, pridobljeno na vseh stopnjah šolanja,« pojasnjuje Mertik. Na prakso vzamejo srednješolce, ki jih nato uvrstijo v bazo potencialnih sodelavcev, zaposlijo pa jih po končanem študiju. Tako v svojo sredino sprejmejo mladega človeka, ki že dobro pozna podjetje.

Njihove proizvodne zmogljivosti so optimizirane, zato je v čim krajšem časunujna prostorska širitev. Gradnjo, s katero bodo pridobili dodatnih 400 kvadratnih metrov površin, so načrtovali že za minulo jesen. Če bodo vse zahtevane spremembe, pregledi in postopki spomladi končani, bodo gradbeno dovoljenje na upravni enoti dobili še pred poletjem.