Med brezposelne naj bi se prijavila večina od 35 brezposelnih iz te občine, nekateri med njimi so podobno izkušnjo doživeli že ob stečaju Javorja.Nekdanji zaposleni SEC, ki so vztrajali v podjetju do stečaja, četudi tri mesece niso dobili plač, bodo iz jamstvenega sklada dobili tri minimalne plače, odpravnino in polovico minimalne plače za regres. Prva nadomestila za brezposlenost bodo dobili 15. aprila. A vsi med njimi vseeno še niso vrgli puške v koruzo, saj naj bi se skupina nekdanjih delavcev že zanimala za najem proizvodnje nekdanjega SEC v Baču, cenitev za namen najema pa že poteka.

Pismo o nameri oddalo podjetje Dvigala Sušnik

Stečajni upravitelj Tone Kozelj je pojasnil, da ta teden pričakuje dve ponudbi. Poleg interesa nekdanjih zaposlenih naj bi se za najem zanimalo tudi podjetje Dvigala Sušnik, ki jih vodi Ana Sedej, do maja lani sicer direktorica SEC. Podjetje je po Kozeljevih besedah že oddalo pismo o nameri. Vendar pa lahko slovenska zakonodaja za Dvigala Sušnik pomeni oviro, saj prepoveduje nakup propadlega podjetja z njim povezani osebi. „Ko se bomo odločali za najemnika, bomo izbrali tistega, ki ima možnost podjetje tudi kupiti,“ je jasen Kozelj.

Oprema in stroji, ki so edini bremen prosti, naj bi bili vredni 230 tisoč evrov, medtem ko likvidacijska vrednost proizvodno-poslovnih prostorov znaša okoli 600 tisoč evrov. To naj bi kazalo na knjigovodsko precenjenost osnovnih sredstev. Premoženje SEC so namreč v podjetju uradno ocenili na 7,6 milijona evrov, leta 2014 pa je imelo podjetje 71-odstoten delež dolgov v financiranju.

Nepravilnosti v bilancah?

Na nepravilnosti v bilancah je opozoril tudi zadnji direktor SEC Bogdan Pušnik, ki je sredi leta 2014 z vstopom luksemburške Towre skušal rešiti likvidnostne težave SEC. Sicer pa nepremičninr v Baču bremeni bančna hipoteka. Abanki naj bi ostal SEC dolžan še 1,2 milijona evrov. Za poslovne prostore v Ljubljani pa je SEC najel poslovni lizing.

Ob nakupu prostorov Javorja je leta 2011 SEC namreč plačal tri milijone evrov, pri tem pa mu je s polmilijonskim vložkom pomagala tudi ilirskobistriška občina, za preostanek pa je SEC Javorju dal 15-odstotni lastniški delež. „Ko sem septembra 2015 končno dobil vpogled v bilance podjetja, je postalo jasno, da bi podjetje potrebovalo petmilijonski vložek in ne samo pestotisočakov,“ je nedavno dejal Pušnik in potrdil, da je imelo podjetje za skoraj dva milijona evrov terjatev. SEC je bil med drugim tudi eno od podjetij, ki se je opeklo pri gradnji Stožic, saj jim je investitor ostal dolžan 500 tisoč evrov.

Trenutno v Baču opravljajo popis zalog in repromateriala, ki ga je knjigovodsko za 1,7 milijona evrov. A se bo ta številka najverjetneje razlikovala od teh evidenc, saj naj ne bi sproti opravljali odpisov določenih atriklov, je pojasnil Kozelj. Če bodo uspeli za Bač dobiti najemnike, bodo repromaterial lažje vnovčili, saj gre za zelo material za zelo specifično dejavnost, zaradi česar bi ga težje prodali. Sicer pa ima SEC skupaj z nekdanjimi zaposlenimi 350 upnikov. Tisti upniki, ki svojih terjatev še niso prijavili, imajo za to še dobra dva meseca časa.