Tamšetova se je po začetku stečaja Peka že srečala z nekaterimi interesenti, ki so sedaj morali potrditi resnost izkazanih namer in oddati ponudbe, ki morajo med drugim vsebovati znesek mesečne najemnine in zavezo o plačevanju tekočih stroškov. Upraviteljica bo najugodnejše ponudnike predvidoma izbrala v sredini marca.

Na voljo so Pekove proizvodnje površine in pisarne v Tržiču ter njihova oprema in stroji. V najem se ponuja tudi 15 Pekovih prodajaln v Celju, Gornji Radgoni, Hrastniku, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, na Ptuju, v Sevnici, Trbovljah, Tržiču in v Velenju, pa tudi skladišče v Slovenski Bistrici.

Največji zalogaj je oddaja v najem proizvodnih in pisarniških površin v veliki Pekovi stavbi v Tržiču, ki je bila v Pekovem zadnjem obdobju zasedena le 20-odstotno ali še manj. Kot je prepričan tržiški župan Borut Sajovic, je v objektu dovolj prostora za vrsto najemnikov z različnimi dejavnostmi.

"Dobro je, da bi lahko čim več prostorov oddali v najem, ne glede na to, iz katerih dejavnosti prihajajo interesenti, saj to pomeni nova delovna mesta. Vsi so dobrodošli," pravi Sajovic in dodaja, da so se na občini oglasili trije potencialni investitorji, in sicer dva iz čevljarske branže in en proizvajalec izdelkov iz kevlarja in sodobnih materialov za avtomobilsko oz. letalsko industrijo.

S še več interesenti se je v minulih tednih srečala stečajna upraviteljica. Med njimi so taki, ki bi najeli zgolj Pekove prostore, kot tudi taki, ki bi prevzeli proizvodnjo in zagotovili zaposlitev za nekaj nekdanjih delavcev. Kako resen je njihov namen, pa bo jasno iz oddanih ponudb.

Oddajo ponudbe za najem določenih prostorov je napovedalo tudi socialno podjetje Peko Slovenija Kooperativa, ki ga je gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) skupaj s prostovoljci ustanovilo za oživitev Peka. Kot pravi predsednik gibanja Ladislav Troha, za najem ponujajo pošteno ceno in upajo, da prostori ne bodo oddani komu z višjo ponudbo, a neresnimi ali kratkoročnimi nameni.