Kot so zapisali v zavodu Nefiks, se njihovi sodelavci pogosto srečujejo s pomanjkljivo informiranimi mladimi. To je botrovalo ideji o kariernem dnevu, ki je potekal pod geslom Študij je pot, ne cilj! V kariernih centrih zavoda za zaposlovanje so danes potekale brezplačne svetovalnice, na več kot 70 srednjih šolah po vsej Sloveniji so izvajali karierne delavnice ali pogovore z delodajalci. Mlade so o tem, da je študij samo pot in da je za uspeh potrebno razviti talente, osveščali tudi z Zlatkovo skladbo.

"Skozi svojo skladbo mlade nagovori, da se vse v življenju postavi na pravo mesto, ko ugotoviš, kaj je tisto, kar si zares želiš početi, in v to usmeriš vse svoje moči," so o Zlatkovem sodelovanju zapisali v zavodu. Kot je po njihovih navedbah poudarila Katarina Bremec Slanič z E-študentskega servisa, partnerja v projektu, odločitev za študij pomeni pot v prihodnost. "Da bo odločitev lažja, je pomembno, da zelo dobro poznajo sebe, vrste študija in možnosti zaposlitve," je dejala Bremec Slaničeva.

Častni pokrovitelj kariernega dne je predsednik republike Borut Pahor, ki je obiskal Srednjo šolo Zagorje, kjer se je z dijaki pogovarjal o njihovih sanjah in željah za prihodnost. "Nihče od uspešnih posameznikov, ki jih srečujem, ni prišel na vrh, ne da bi bil kdaj poražen. A njihova vrlina je njihov značaj: poraze so znali spremeniti v zmage. Znanje je le en del v procesu zorenja. Ni vse, je pa veliko. Kolikor je le mogoče, izgradite sebe v osebnost," je dijakom svetoval predsednik.

Dejal jim je, naj bodo v življenju pogumni, samozavestni, a ne prevzetni. "Ni nepomembnega ali pomembnega dela. Vsak človek je dragocen v svoji skupnosti. Vsak opravlja dragoceno delo," je Pahor sklenil pogovor z dijaki, med katerimi so bili tudi takšni, ki so si v okviru projekta kariernega dne zaželeli spoznati poklicno pot predsednika republike Boruta Pahorja.

Osrednja prireditev je bila ob 10. uri na Srednji ekonomski šoli Roška, kjer so pripravili dogodek na temo, kako se odločati za pravi poklic. O tem, kako se da uspeti, so spregovorili tudi nekdanji dijaki šole, ki so sedaj uspešni. Mladi lahko pomoč sicer poiščejo tudi na spletnem portalu www.talentiran.si, kjer so na enem mestu zbrane informacije in pripomočki za odločanje, še piše v sporočilu.