Lani se je  s severnoameriško kulturo posla oziroma podjetništva skozi izobraževalne module podjetništvo, inovacije, poslovna komunikacija, prodaja in marketing ter finance in tvegani kapital spoznavalo 28 študentov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, medtem je letos prijavljenih že več kot 30 mladih Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nemčije, Španije, Portugalske, Belgije, Nizozemske, Italije, Kolumbije in Južnoafriške republike, je pojasnil Aleš in dodal, da bodo prijave zaprli pri 48. udeležencu.



Podjetniške izkušnje in dodana vrednost študiju

Tritedenski program sicer stane 1590 evrov, pri tem pa velja omeniti, da je še danes prijavnina sto evrov nižja in da študenti lahko zaprosijo za 710 evrov štipendije pri Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije. Lani so štipendijo prejeli vsi, ki so zaprosili zanjo, je povedal Aleš, ki mladim ponuja tudi pomoč pri pripravi prijavne dokumentacije za štipendijo. In če se bodo podvizali, jo bodo prejeli še pred odhodom onstran Atlantika, poudarja.


 
Za študente je bržkone ključno tudi dejstvo, da ne gre zgolj za obisk ene od poletnih šol, temveč jim bo uspešno zaključen program prinesel tudi 12 kreditnih točk, ki jih bodo lahko uveljavljali v domačem študijskem programu. »Od fakultete do fakultete je odvisno, kako in kaj priznajo, ponavadi pa priznajo en izpit,« pojasnjuje David Aleš in obenem dodaja, da preverjajo tudi potencial mladih, ki si želijo preživeti intenzivne tri tedne med kanadskimi podjetniki in v njihovih podjetjih.
 


Banke, podjetja in pospeševalniki

A kriterij niso povprečne ocene, ki jih študent dosega pri študiju, temveč širina, ki jo že ima na področju podjetništva oziroma menedžmenta oziroma njegove ambicije na tem področju. Poleg predavanj, ki se bodo ob koncu programa zaključila s testom in predstavitvijo poslovnega načrta, bodo udeleženci imeli priložnost kanadski duh podjetništva videti tudi v živo v finančnih ustanovah, podjetjih in podjetniških pospeševalnikih, kot so TD Bank, Bank of Montreal, OpenText, Toronto Stock Exchange, DMZ in Waterloo.



»Letos smo v program dodali tudi obisk sedeža podjetja Martinrea International Inc., kjer izdelujejo avto dele in zaposlujejo več kot 14.000 ljudi po vsem svetu,« o raznolikosti gospodarskih dejavnosti, ki jih bodo potencialni mladi podjetniki imeli priložnost spoznavati v Torontu, pove Aleš, ki ga veseli, da bo pestrost programa zaznamovala tudi multikulturnost udeležencev.



»Tako bo program dejansko postal mednarodni poslovno-povezovalni dogodek za mlade,« pravi gonilna sila ekipe, ki bi v prihodnje rada organizirala pet podobnih programov po celem svetu in dobila lastno akreditacijo za njihovo izvajanje.