Proizvodnja v podjetju, ki je leto 2013 končalo z dobrimi 10 milijoni evrov prihodkov, je v začetku leta 2014 zaradi žleda  in poplav stala kar pet tednov, kar se je hitro poznalo tudi na trgu, saj so naročniki, gluhi za težave SEC, naročila kar po vrsti odpovedovali. Vse vidnejše so bile posledice plačne nediscipline, pol milijona evrov so izgubili tudi pri gradnji Stožic. »Ves ta denar je seveda izgubljen,« je dejal Bogdan Pušnik, od maja 2014 uradno direktor SEC, ki je v podjetje vstopil s svojim luksemburškim skladom Towra. Po njegovih podatkih naj bi imel SEC za vsaj 1,7 milijona evrov terjatev.

Milan Samsa, ki je podjetje ustanovil marca 2002, naj bi za pol milijona evrov premostitvenih sredstev Pušniku dal 75-odstotni delež SEC. Dogovor so s Towro – Pušnik naj bi zato, da bi rešil podjetje, SEC kupil za en evro – sklenili v prepričanju, da bo toliko denarja dovolj za tekoče poslovanje. A se ni izšlo. »Podjetje bi potrebovalo pet milijonov evrov, da bi se izvleklo. Nakup proizvodnih prostorov na Baču, za katere je SEC plačal tri milijone evrov, zdaj pa lahko zanje iztrži največ 600.000, je bil zgrešena odločitev. Škoda je vsega izgubljenega znanja in energije,« je komentiral Pušnik.

SEC je leto 2013 sklenil z 10,5 milijona evrov prihodkov, zaposloval je več kot 100 ljudi, od tega večino v proizvodnji na Baču, po težavah zaradi žleda in poplav ter ukrajinsko-ruske krize pa so leta 2014 prihodki strmoglavili na samo 7,49 milijona evrov. Podjetje je bilo po dostopnih podatkih zelo zadolženo, saj je imelo leta 2010 več kot 80 odstotkov dolgov v financiranju, leta 2014 pa so jih zmanjšali na 71 odstotkov.

SEC je še leta 2010 izdelal četrtino vseh vgrajenih dvigal v Sloveniji, prodajali so jih tudi v več kot štiridesetih državah. Leta 2014 so jih na območju Evropske unije prodali 28 odstotkov, skoraj dvakrat toliko v Rusiji, na druge trge pa dobro petino. Reševanje podjetja je konec oktobra 2014 dodatno zapletla smrt ustanovitelja Milana Samse, ki je vodil razvoj, za prodajo pa je skrbelo že skoraj 20 komercialistov, ki so bili sposobni z naročniki komunicirati v desetih jezikih. Towra je iz SEC izstopila po dobrega pol leta in svoj delež prodala celjskemu podjetju Arisen.

Nekdanja direktorica SEC Ana Sedej zdaj vodi podjetje Dvigala Sušnik. Minulega dogajanja v SEC ne komentira, povedala pa je, da je vesela, da sta večina zaposlenih iz podpornih služb in dobršen delež delavcev iz proizvodnje dobila zaposlitev.

Brez službe naj bi ostalo okoli 50 ljudi. Stečajni upravitelj Tone Kozelj pojasnjuje, da bodo  v sredo vsi presežni proizvodni delavci že prijavljeni v evidenci brezposelnih.