Besedna igra poimenovanja Zavoda V-oglje, ki organizira simpozij, dati glino v oglje, je vas Voglje iz občine Šenčur ponesla po vsem svetu, le pogleda vladnih kulturniških birokratov ne dvigne čez ljubljanske planke. Zato letos žerjavica še posebej boleče peče.

Delo umetnikov si lahko obiskovalci ogledajo brez vstopnine v ateljeju Barbe Štembergar Zupan na Krožni poti 11, kjer bodo ustvarjali do 14. julija. Njihova dela bodo oktobra razstavljena v Muzeju občine Šenčur, ki edini v Sloveniji premore stalno zbirko umetniške keramike. Ta zbirka se po zaslugi mednarodnega simpozija vsako leto bogato okrepi. Simpozija v Vogljah se je namreč doslej skupaj z letošnjimi gosti udeležilo že več kot 120 umetnikov in likovnih kritikov iz 28 držav.

Zavod V-oglje je bil leta 2011 sprejet v mednarodno združenje keramikov International Academy of Ceramics (IAC/AIC) s sedežem v Ženevi in je še vedno edini iz Slovenije, ki mu je uspelo priti med svetovno elito najboljših v svetu keramike. Lani so ob slovenskem kulturnem prazniku v berlinskem muzeju keramike (Keramik Museum Berlin) s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Berlinu pripravili kar dve razstavi. Slovenska umetniška keramika je bila na ogled do 1. junija, dela, nastala na simpozijih V-oglje od leta 2006 naprej, pa kar do 10. avgusta. Letos septembra bodo predstavljali Slovenijo še v Španiji na 47. Svetovnem kongresu v Barceloni (International Academy of Ceramics). Med mnogimi prijavitelji je bil namreč Zavod V-oglje izbran z razstavo z naslovom: Slovenska moderna keramika, ki bo predstavila okrog 30 umetnikov iz vse Slovenije. Po tem pa države ne bodo več predstavljali, vsaj dokler ta ne bo spremenila odnosa do njih.

Vse naštete mednarodne aktivnosti in uspehi namreč ne prepričajo vladnih birokratov na ministrstvu za kulturo. Ko so jih prosili za pomoč, so dobili »strokovno oceno« ministrstva, da jim še vedno ni uspelo opazneje preseči vtisa ljubiteljske prireditve lokalnega značaja, zato niso upravičeni do finančne podpore. Pod ta »vtis« se je podpisala državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Judita Krivec Dragan, po pooblastilu Biserke Močnik, generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost. Kljub vabilom v Vogljah še ni bilo nobene. Zato bo morda od prihodnjega leta ta simpozij malo drugačen, razočarano napoveduje Barba Štembergar Zupan.

Miran Kump