Tudi tretji dan festivala kolesarskih sprinterjev na francoskem Touru je znova slavil prvi v tej prvini Mark Cavendish, ki je za las premagal sprva veselega Nemca Andreja Greipla. Cavendish se je tako z 28. zmago na Touru izenačil z drugim na večni lestvici Bernardom Hinaultom. Cavendish je po zaslugi zmage prevzel zeleno sprintersko majico, ki jo je nosil kot nadomestni voznik Petra Sagana, slednjemu ostaja – rumena.

Etapa je tudi za štiri Slovence minila dokaj umirjeno, čeprav brez padcev ni šlo. Morda so malce zalegle besede Petra Sagana, ki je opozoril na prerivanje in s tem povezan stres. Ceste so za vse interese preozke. »Ko sem leta 2012 vozil svoj prvi Tour, je bila to drugačna dirka. Sedaj vsak kolesar vozi, kot da mu ni mar za življenje. Lani je bilo slabo in tudi letos je. Dejstvo je, da sem lahko danes v rumeni, jutri bom morda že na poti domov. To je pač realnost dirke Tour de France,« opozarja Peter Sagan. V rumeni in mavrični majici je šef glavnine, čeprav je z dopolnjenimi 26 leti še podpovprečno mlad.

Kristijan Koren, ki nastopa na svojem sedmem Touru, je stres od prvega do zadnjega metra že omenil kot stalnico zadnjih let: »Organizatorji zelo dobro vedo, kam nas pošiljajo. Še kako dobro vedo, kaj se bo morda dogajalo. Tudi padci so vključeni. Tour je tudi zaradi tega le še večji spektakel. Ta interes je pretehtal, saj vedo, kaj delajo. Nihče ne gleda na varnost kolesarjev.«

Ali kot je v šali svetoval Avstrijec Bernhard Eisel, ki je kot pomočnik v Cavendishevem sprinterskem vlaku formo brusil tudi v Sloveniji: »Naj bo prvih deset dni Toura za ekipe s sprinterji, naslednjih deset pa za ekipe s hribolazci. Vsi smo težko spredaj.«

Tour de France, 3. etapa (Angers, 223 km): 1. Cavendish 5,59:54, 2. Greipel, 3. Coquard, 4. Sagan, 57. Pibernik, 88. Polanc, 100. Koren vsi v času zmagovalca, 149. Božič + 0,49, skupno: 1. Sagan, 2. Alaphilippe + 0:08, 3. Valverde + 0:10, 4. Froome + 0:14, 48. Polanc + 0:49, 73. Pibernik + 1:53, 124. Koren + 7:05, 135. Božič + 7:49.