Prebivalci, združeni v civilni iniciativi v Renčah, so proti žicam nad njihovimi domovi in zahtevajo vkop daljnovoda. V dolgoletni spor med njimi in Elesom je zdaj posegla država in sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za potek trase daljnovoda. Gre za eno najbolj pomembnih daljnovodnih povezav na območju severne Primorske z elektroenergetskim sistemom ostale Slovenije, pravijo pri Elesu. Z obnovo so začeli leta 2004 po etapah. Zataknilo se je leta 2007 pri postavitvi 1,7 kilometra dolgega odseka skozi naselje Renče.

Odločitev države katastrofa za domačine

»Za nas je odločitev države katastrofa, saj so se vsi zarotili proti nam. Mi ne zahtevamo denarja. Hočemo samo zdravo življenje, ki pa ga pod žicami ne moremo pričakovati. Zato zahtevamo vkopan kabel skozi naselje, kjer ljudje že umirajo zaradi posledic sevanja. To delamo predvsem zaradi naših potomcev,« je ogorčen in žalosten obenem Miran Pregelj, predsednik renške civilne iniciative, ki dodaja, »Eles ima moč. Toda mi ne bomo odnehali. Verjetno se bomo pritožili na ustavno sodišče in če bo treba tudi na evropsko. Vseeno pa upam, da bo prevladala zdrava pamet in da bo Eles ugodil našim zahtevam po zdravem in varnem življenju.«

Irena Komar, ena izmed prizadetih krajank Renč in soustanoviteljica civilne iniciative, ob najnovejši odločitvi vlade pravi: »Pred sejo smo vladi in ministrom poslali dopis in opisali, kako Eles po svoje prikrojuje zadevo. Eles želi v naši občini posege opraviti na bolj ali manj nezakonit in nedopusten način. Elesovo gradivo, ki je bilo poslano vladi, ima veliko neresnic, polresnic in nepopolnih podatkov. Tu nikakor ne gre za rekonstrukcijo dvojnega 110-kilovoltnega daljnovoda, saj ni nikoli obstajal. Pa tudi drogovi starega, enosistemskega 110-kilovoltnega daljnovoda ne stojijo več, saj jih je Eles odstranil. Obnova zato ne poteka po obstoječi trasi, ker je ni več.« Komarjeva še navaja, da gre predlagana trasa novega daljnovoda celo nad območjem Zavoda za otroške dejavnosti v naravi v zaselku Renški Podkraj.

Pomemben korak za dokončanje obnove

Pri Elesu so z odločitvijo vlade zadovoljni. Po njihovem mnenju sprejeti državni prostorski načrt predstavlja zelo pomemben korak k rešitvi tega problema. V prihodnjem obdobju jih čaka še priprava celotne projektne dokumentacije, pridobitev manjkajočih pravic na zemljiščih in pridobitev gradbenega dovoljenja. Nato bo mogoče pričeti z gradnjo in končno vzpostaviti zanesljivo oskrbo severne Primorske z električno energijo in omogočiti optimalno obratovanje črpalne hidroelektrarne Avče, ki v trenutnih okoliščinah ne more optimalno obratovati, so še povedali v Elesu.