Na sedežu podjetja Select Sport v Glostrupu na obrobju Koebenhavna so pred žrebanjem predstavili tudi uradno žogo lige prvakov in prvakinj, s katero bodo v obeh letošnjih tekmovanjih skupno odigrali kar 316 tekem. V elitnih skupinah A in B v ligi prvakov je evropska zveza (EHF) 16 klubov razdelila v osem parov, pri čemer se kluba iz istega para nista mogla pomeriti med seboj, Celjani pa so bili v bobnu s švicarskim Kadettnom. Žrebanje (delno dirigirano, saj kluba iz iste države, v tem primeru Madžarska in Poljska s po dvema ekipama, ne moreta biti v isti skupini; izjema je le Nemčija, ki ima tri) sta vodila predsednik EHF Jean Brihault in generalni sekretar Michael Wiederer, kroglice z imeni klubov pa je iz steklenih posod vlekla rokometašica Line Jörgensen, reprezentantka Danske in članica romunskega kluba CSM Bukarešta, ki je v minuli sezoni presenetljivo osvojil naslov prvaka Evrope.

Na silvestrski večer leta 1989 rojena Line, 186 centimetrov visoka desna zunanja igralka, je imela srečno roko za Celjane. Pivovarji so pristali v skupini B, ki je vsaj na papirju lažja kot A, njihovi nasprotniki v prvem delu tekmovanja, ki se začne v drugi polovici septembra, konča sredi marca, pa bodo Rhein Neckar (Nemčija), aktualni evropski prvak Kielce (Poljska), Vardar (Makedonija), Zagreb (Hrvaška), Meškov Brest (Belorusija), Pick Szeged (Madžarska) in Kristianstad (Švedska). V drugi krog tekmovanja se iz vsake skupine uvrsti po šest najboljših ekip.

»Skupina A na oko deluje močnejša, skupina B pa je zelo izenačena. Vseh šestnajst ekip v teh dveh skupinah je vrhunskih, sem bi spadale še nekatere iz skupin C in D, kajti evropski vrh je zelo širok. Naša želja in cilj sta jasna: prebiti se iz skupine v nadaljevanje tekmovanja, kar nam v zadnjih dveh sezonah ni uspelo. Čaka nas veliko dela, saj se bomo pomerili z različnimi tipi ekip in različnimi igralnimi sistemi. Sezona bo zanimiva, pestra in razgibana, a tudi naporna,« se zaveda celjski trener Branko Tamše, ki bo v sezoni 2016/17 vodil ekipo, v kateri bo igralo kar enajst doma vzgojenih rokometašev. Vzporedno z žrebanjem je EHF objavil tudi seznam najuspešnejših ekip v ligi prvakov od leta 1993. Na njem so pivovarji na šestem mestu, pred njimi pa so le Barcelona, Kiel, Veszprem, Zagreb in Atletico Madrid.

Podobno kot trener Tamše razmišlja tudi celjski kapetan Luka Žvižej. »Gre za izjemno izenačeno skupino, ki je na prvi pogled nekoliko manj atraktivna kot skupina A. Vendar zaradi tega seveda ne bo nič lažja. Naš cilj je napredovati iz skupine, česar smo tudi sposobni. Že na prvi domači tekmi bomo pokazali, zakaj smo med elito,« optimistično napoveduje Luka Žvižej. V Zlatorogu se torej obeta najmanj sedem vrhunskih tekem, v vrstah celjskih nasprotnikov pa bo tudi devet Slovencev, ki si rokometni kruh služijo v štirih tujih klubih: Uroš Zorman, Dean Bombač (oba Kielce), Matevž Skok, David Miklavčič, Darko Cingesar (vsi Zagreb), Simon Razgor (Meškov Brest), Matej Gaber, Staš Skube in Mario Šoštarič (vsi Pick Szeged).

V steklenih posodah z imeni klubov sta bila na včerajšnjem žrebanju posredno še dva slovenska predstavnika v ligi prvakov (prvakinj), a Gorenje in Krim Mercator bosta morala za igranje med evropsko elito zmagati na kvalifikacijskih turnirjih. Velenjčani bodo 3. in 4. septembra igrali v kvalifikacijah s slovaškim Tatranom (ta bo verjetno gostitelj tekmovanja), finskim Cocksom in luksemburškim Differdangejem, prvo mesto pa bi jim prineslo nastop v skupini C v spodnjem domu lige prvakov, v kateri so že La Rioja (Španija), Metalurg (Makedonija), Čehovski medvedi (Rusija), Montpellier (Francija) in Elverum (Norveška). Teden dni kasneje bo Krim Mercator v Stožicah gostil kvalifikacijski turnir, na katerem bodo nastopili še slovaški klub Michalovce, poljski Lublin in italijanski Conversano, končna zmaga v Ljubljani pa bi krimovkam prinesla nastop v skandinavski skupini D, v kateri so že Larvik (Norveška), Esbjerg (Danska) in Sävehof (Švedska).

Skupine v rokometni ligi prvakov in prvakinj – sezona 2016/17

Dnevnik

PODATKI

LIGA PRVAKOV

Skupina A

Skupina B

Skupina C

Skupina D

Veszprem

Rhein Neckar

La Rioja

Nantes

Barcelona

Kielce

Metalurg

Holstebro

Čehovski medvedi

Paris St. Germain

Vardar

Zaporožje

Bjerringbro-Silkeborg

Zagreb

Montpellier

Bešiktaš

Wisla Plock

Meškov Brest

Elverum

Dinamo Bukarešta

Flensburg

Pick Szeged

Kvalifikant 1

Kvalifikant 2

Kadetten

Celje Pivovarna Laško

Kiel

Kristianstad

LIGA PRVAKINJ

Skupina A

Skupina B

Skupina D

Skupina D

Budućnost

Vardar

Györi

Larvik

Thüringer

Astrahanočka

CSM Bukarešta

Esbjerg

Metz

Ferencvaroš

Midtjylland

Sävehof

Rostov Don

Kvalifikant 1

Kvalifikant 2

Kvalifikant 3