Tik pred iztekom lani napovedanega neformalnega roka so kupci slovenske Raiffeisen banke – to so skladi Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) – včeraj izpeljali še zadnjo ključno formalnost. Na podlagi 9. decembra podpisane kupoprodajne pogodbe so s finančno transakcijo udejanjili nakup banke s približno 60.000 komitenti. Koliko so plačali za Raiffeisen banko, niso razkrili.

Podobno skrivnostni so bili tudi pri tem, kaj pomeni kratica KBS, kot se bo Raiffeisen banka imenovala po novem. »Ne vem,« se je izmikal Gernot Lohr iz ameriškega sklada Apollo, predsednik uprave KBS banke Gvido Jemenšek pa je tudi ostal brez prepričljivega odgovora.

Za komitente ni sprememb

Najverjetneje je, da se za kratico ne skriva ničesar. Ime je namreč zgolj začasno, saj novi lastniki že načrtujejo pripojitev KBS in Poštne banke Slovenije k NKBM. Priključitveni proces naj bi se udejanjil po prejemu soglasja regulatornih organov, je včeraj napovedal Lohr, po njegovih besedah naj bi se to zgodilo v začetku prihodnjega leta.

Do takrat vse tri banke poslujejo kot samostojne pravne osebe, za komitente se poslovanje ne spreminja. »KBS banka je kapitalsko močna, vloge so varne,« je miril Jemenšek. Prav tako naj ne bi odpuščali, Lohr je s tem v zvezi celo napovedal, da bodo število zaposlenih zaradi večjega obsega poslov kvečjemu povečevali, kar pa je glede na napovedi številnih poznavalcev bančnega sektorja vendarle malo verjetno.

Američani se še niso ustavili

V javnosti že nekaj časa krožijo informacije, da naj bi lastniki mariborskega bančnega trojčka nameravali povečati svoj sedanji 15-odstotni tržni delež tudi z nakupom in pripojitvijo Sberbanke. Gernot Lohr je izpostavil, da je njihov cilj dejansko doseči četrtinski tržni delež na slovenskem bančnem trgu in da bi bila Sberbanka zanimiva prevzemna tarča. Vendar v zvezi s tem še ni ničesar dogovorjenega ali podpisanega. Vsekakor srednjeročno načrtujejo prevzem še katere finančne ustanove, je razkril Lohr, partner iz Apollo Global Management.

Raiffeisen bank International je svojo slovensko banko lani prodala v sklopu racionalizacijskih ukrepov, s katerimi se je umaknila iz območja srednje in vzhodne Evrope.

Novi lastniki Raiffeisen banke pa medtem že žanjejo sadove poceni nakupa NKBM. Na včerajšnji skupščini delničarjev so sklenili, da se celoti lanski dobiček na ravni skupine v višini 16,7 milijona evrov steče v izplačilo dividend. Lohru se izplačilo dobička zdi povsem smiselno in logično. »Tako visokega količnika kapitalske ustreznosti – znaša več kot 25 – ne dosega nobena druga banka v Evropi,« je pohvalil mariborsko banko. Kot je znano, je družba Biser Bidco v lasti Apolla in EBRD za nakup 100-odstotnega deleža NKBM odštela samo 250 milijonov evrov.

Tomaž Klipšteter