V nedeljo je razvpita in provokativna glasbenica Lady Gaga na svoji strani na facebooku objavila dvajsetminutni posnetek svojega srečanja z dalajlamo. Pravzaprav je s tibetanskim vodjo imela celo intervju, v katerem mu je zastavljala vprašanja, ki jih je zbrala na družbenih omrežjih. Med drugim ga je vprašala tudi, zakaj so Kitajci nanj tako jezni. Razpravljala sta o duševnem zdravju, jogi, meditaciji in svetu nasploh, ljudi pa sta pozvala, naj bodo prijazni. Med drugim ga je vprašala tudi, zakaj so Kitajci nanj tako jezni. Posnetek si je do sedaj ogledalo 3,5 milijona ljudi. Sicer ima Lady Gaga 17,5 milijona internetnih sledilcev.

Toda pevkini kitajski oboževalci so bili nad posnetkom ogorčeni. Nikakor ne morejo razumeti, zakaj se je Lady Gaga sploh srečala z dalajlamo, češ da je s to potezo kitajske oboževalce globoko užalila in prizadela. Kitajsko internetno ogorčenje so komentirali celo na zunanjem ministrstvu, češ da gre za resen incident. Dalajlama je na Kitajskem persona non grata. No, sedaj je to postala tudi Lady Gaga. Medijski oddelek kitajske komunistične partije je namreč že izdal »pomembno navodilo«, v katerem opozarja, da je poslej prepovedano omenjati pevkino ime, v medijih predvajati njeno glasbo ter da je njen prihod na Kitajsko nezaželen.

Kar pa sploh ni prvič, da bi bila Lady Gaga na Kitajskem prepovedana. Leta 2011 so ji prav tako za tri leta prepovedali prihod na Kitajsko, ker se je pogovarjala z »nevarnimi separatisti, ki želijo neodvisnost Tibeta«, so tedaj zapisali kitajski partijski dušebrižniki.

Niti ni Lady Gaga prva glasbenica, ki ima zaradi dalajlame omejene možnosti potovanja na Kitajsko. Lani so koncerte na Kitajskem prepovedali Bon Joviju, ker so se pojavile fotografije dalajlame na njegovem koncertu leta 2010 v Tajvanu. Prav tako je morala svoje koncerte na Kitajskem leta 2009 odpovedati skupina Oasis, ker je več kot deset let pred tem Liam Gallagher v New Yorku nastopil na prireditvi za osvoboditev Tibeta.