Domžale – Lusitanos (danes ob 20. uri)

»Ne smemo prejeti gola, po drugi strani pa moramo čim večkrat zatresti mrežo,« kot recept za zmago navajajo v taboru Domžal. Uvodno tekmo sezone pred domačimi navijači pričakujejo z optimizmom. Razloge zanj gre poiskati v njihovih zadnjih dveh pripravljalnih obračunih proti Radomljam in podprvaku iz BiH Slobodi iz Tuzle, ki so ju dobili s 3:2 in 6:1.

»Tekmec bi se rad prikazal kot amaterska in turistična ekipa, a je na igrišču zgodba povsem drugačna. Gre za tekmovalno in ponosno ekipo, ki je željna bitke in presenečenja,« pred dvobojem svari trener Domžalčanov Luka Elsner. »Neizbežno je, da smo favoriti in da je tudi kvaliteta na naši strani. Na dvoboj smo se pripravili resno in profesionalno,« še dodaja Elsner, ki ne želi ponoviti lanskega scenarija, ko jih je v uvodnem krogu izločil Čukarički.

Današnji nasprotnik Domžalčanom predstavlja precejšnjo neznanko. Lusitanos je bil ustanovljen pred zgolj 17 leti na pobudo v Andori živečih portugalskih nogometašev in trenerjev, kar je tudi razlog, da grb kluba na las spominja na tistega portugalske nogometne zveze. Kljub skromni zgodovini pa andorskemu podprvaku igranje na mednarodni ravni ni tuje, saj bo v športnem parku zanj to že peti nastop v evropskih kvalifikacijah, v katerih pa ni bil uspešen. Vselej je izpadel že v prvem krogu, razlika v golih je 4:37.

Maccabi Tel Aviv – Gorica (danes ob 19.15)

Pred mnogo zahtevnejšo nalogo kot Domžalčani bodo Goričani. Štirikratni slovenski prvaki v novo sezono startajo s težkim gostovanjem proti Maccabiju v Tel Avivu. Izraelski velikan, v katerem poklic športnega direktorja opravlja sin legendarnega Johana Cruyffa, Jordi Cruyff, je še v lanski sezoni nastopal v ligi prvakov.

»Delali bomo za dobro obrambo. Poskušali jih bomo presenetiti s protinapadom. Z malo sreče lahko to naredimo in tekmo peljemo v želeno smer. V nogometu so presenečenja vedno mogoča,« je pred tekmo vedrega razpoloženja trener Gorice Miran Srebrnič in svoje varovance obenem svari pred hitro, agresivno in tehnično dovršeno igro nasprotnika. »Ne pustijo ti razviti igre. Stojijo zelo blizu igralcev, nasprotnik pa je vselej pod pritiskom. Naš cilj je, da jim s kakšnim hitrim protinapadom pokažemo, da zmoremo, da jih malo prestrašimo, da ne bodo udobno uživali v igri. Nimamo kaj izgubiti, saj gre za novo izkušnjo,« še pravi Srebrnič.

Maccabi bo proti Goričanom nastopil brez izraelskega reprezentanta Erana Zahavija, ki je prav včeraj za dobrih sedem milijonov evrov prestopil na Kitajsko v Guangzhou. Ofenzivni vezist je bil v lanski sezoni z naskokom najboljši strelec svojega kluba, saj je nasprotnikom zabil kar 35 golov.