Za številne izbrane vrste bi bil tako prepričljiv poraz, kot so ga v osmini finala doživeli Španci – proti Italiji so klonili z 2:0, a končni izid bi lahko bil tudi veliko višji – pomenil čas za spremembe. A po poročanju tiskovne agencije Reuters je na Iberskem polotoku nemalo nogometnih strokovnjakov, ki so prepričani, da se »furijaroja« ne bi smela tako zlahka odpovedati tiki-taki, ki jim je prinesla naziv svetovnih in dvakratnih evropskih prvakov.

»Ne smemo dvomiti v nekaj, kar je naše in nam je v zadnjih osmih letih prineslo toliko uspehov,« je za radio Cadena Ser razmišljal nekdanji španski reprezentant, v lanski sezoni pa trener Marseilla, Michel. »Imamo izvrstne nogometaše, ki so sposobni nadaljevati sedanji slog igre. Z njim moramo nadaljevati. Ne smemo preiti na drug stil, se zanašati na mišice in fizično pripravljenost, saj to nismo mi. Ne strinjam se z opazkami, kot so, da je konec nekega obdobja. Večina igralcev, ki je nastopilo v Franciji, bo nadaljevalo reprezentančno pot, saj so še vedno zelo dobri.«

Selektor Španije Vicente del Bosque je sicer na vseh štirih tekmah evropskega prvenstva začel z istimi igralci, njihova povprečna starost pa je bila 28 let. Njihov najstarejši igralec je bil Andres Iniesta (32 let), najmlajši pa Alvaro Morata (23 let).

Da spremembe v ekipi Španije niso potrebne, meni tudi nekdanji trener Seville in Athletic Bilbaa Joaquin Caparros, ki sicer velja za najresnejšega naslednika Del Bosqueja na klopi še vedno aktualnih evropskih prvakov. »Mislim, da poraz proti tako močnemu tekmecu, kot je Italija, še ni razlog za revolucijo. Razumem, da si ljudje po dveh neuspešnih turnirjih želijo drastične spremembe, a kar potrebujemo, je mirnost. Naši igralci ostajajo kredibilni in še naprej veljajo za zgled po vsem svetu. Moramo jim zaupati.«

A ne le trenerji, proti preobrazbi reprezentance so tudi nogometaši. Med drugim eden mlajših članov španske izbrane vrste Lucas Vasquez. »Igralci še niso tako stari, da bi morali stvari na vrat na nos spreminjati. Igralce v reprezentanci preveva občutek, da smo na letošnjem prvenstvu zapravili priložnost. Moramo premisliti in se od tega nekaj naučiti. Če našo reprezentanco pogledate poimensko, nam nihče ni kos in to nas še toliko bolj jezi,« je sklenil napadalec madridskega Reala.