Od danes je na voljo aplikacija freya, ki so jo razvili v razvojni ekipi Freya. Aplikacija je dobila ime po norveški boginji, razvili pa so jo kot nadgradnjo cikličnega koledarja CircleTime. »Ta omogoča edinstveni prikaz časovnih obdobij na krožnici, po kateri lahko z vrtenjem potujemo po času naprej ali nazaj,« pravi Dejan Durini, idejni snovalec aplikacije, ki verjame, da si jo bo prvi dan naložilo vsaj 10.000 uporabnic. Z njenim »rojstvom« so seznanili tudi tuje medije, predvsem s področja računalništva, pa tudi izbrane ženske revije in bloge.

»Freya je zasnovana celostno, to pa ji omogoča, da združi menstrualne cikle, nosečnost in rojstvo v eno samo zgodbo,« pojasnjuje in dodaja, da freya natančno predvidi in prikazuje prihodnje menstrualne cikle, obvešča o plodnih in neplodnih dnevih, ponuja podatkovno podporo pri zanositvi ali preprečevanju nosečnosti, hrani menstrualni dnevnik, ob potrditvi nosečnosti izračuna datum poroda in odšteva dni do rojstva, med nosečnostjo pa žensko spremlja s tedenskim opisom nosečnosti in razvojem otroka.

Prav tako predstavnice nežnejšega spola opozarja v primeru morebitnih zdravstvenih težav. »Freya se popolnoma prilagodi ciklu in potrebam vsake ženske. S pregledom nad procesi, ki se odvijajo v telesu, ponuja varnost in lažjo organizacijo aktivnosti mesece vnaprej. Vsi podatki so uporabnici na voljo vedno in povsod, na vseh iOS-napravah,« novost med produkti povzame Durini. Verjame, da ima freya izjemen razvojni potencial, in ob tem prizna, da že razmišljajo o njeni nadgradnji, ki naj bi v prvi fazi vsebovala vsaj opomnik za jemanje kontracepcijskih tablet.

Ideja za freyo je nastala pred dvema letoma in pol, pridobivanja znanja so se lotili sami, črpali so ga iz knjig in s svetovnega spleta, pogovarjali so se z več ginekologi ter prečesali forume. Aplikacija je brezplačna, saj ne želijo, da bi njen razvoj že na začetku zadušili. Seveda se ob tem zastavi vprašanje, zakaj jim monetizacija ni pomembna in Durini pojasni, da računajo, da bodo prek freye dosegli večjo vidljivost cikličnega koledarja CircleTime, ki pa je plačljiv, na freyo pa bodo sčasoma vezali tudi druge storitve, ki pa bodo prinašale prihodek.

Razvojna ekipa Freya, ki ima trenutno štiri člane, se še oblikuje in jo bodo morali v prihodnje, če želijo uspešen prodor aplikacije in drugih svojih storitev, še okrepiti. »Potrebujemo dodatne sile pri oglaševanju, grafiki in programiranju,« našteva Durini, ki sicer prihaja iz sveta gradbeništva. Kot gradbeni inženir se je zaradi plačne nediscipline in popolnega sesutja gradbeništva odločil izstopiti iz sveta projektiranja ter izbral svet aplikacij. Ta ima po njegovem mnenju zelo velik potencial tudi na področju posameznikovega spremljanja znanja. Apple je na primer pred časom razvil pametno uro, ki spremlja telesne funkcije in omogoča pošiljanje podatkov izbranim zdravstvenim ustanovam, ki lahko na temelju zbranih podatkov spremljajo določene bolezni. V primeru freye bo imela dostop do podatkov le uporabnica sama, ji bodo pa v oporo pri obiskih pri ginekologu. jpš