Dolenjski muzej in novomeški policisti so združili moči in pripravili jubilejno razstavo z naslovom Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto – utrinki iz zgodovine policije na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Kot pravijo v muzeju, datum ni bil izbran naključno. Poleg obletnice policije bodo z razstavo simbolično zaznamovali tudi dan državnosti, spominski dan Mestne občine Novo mesto (26. junij) in dan slovenske policije (27. junij). Razstavo bodo v galeriji Dolenjskega muzeja odprli 28. junija in bo na ogled do 10. oktobra.

Avtorica Marjeta Bregar je razstavo zasnovala kronološko – letu 1850 s prikazom žandarmerije oziroma orožništva na Avstro-Ogrskem sledita obdobje Kraljevine SHS in predstavitev narodne zaščite v času druge svetovne vojne ter delovanja milice v socialistični Jugoslaviji. Nato razstava preide v predstavitev vloge milice v osamosvojitveni vojni leta 1991 in sklene s predstavitvijo današnje novomeške policije.

Na ogled je postavila uniforme, osebno opremo in predmete orožnikov ter miličnikov, orožje, različne tiskovine, napisne table, prevozna sredstva, predmete kriminalistične tehnike ter fotografsko, zvočno in vizualno gradivo. Muzej gradiva na temo policije v preteklosti ni načrtno zbiral, pojasnjuje Bregarjeva, zato so si ga za pripravo razstave sposodili od potomcev ali sorodnikov orožnikov in miličnikov, nekaj pa so ga priskrbeli nekdanji miličniki ali še danes aktivni policisti z območja jugovzhodne Slovenije, ki sodi pod Policijsko upravo Novo mesto.

»Pomembno je, da se gradivo s področja policije zbira in ohranja kljub posebnemu položaju policije in predmetov, povezanih z njo. Zavedati se je namreč treba, da je tudi to naša dediščina, del naše zgodovine, tako lokalne kot nacionalne, zato jo je treba ohraniti za prihodnje generacije,« še poudarja Bregarjeva. ds