Ko si mentorica javnega nastopanja in organizatorka dogodkov Betka Šuhel Mikolič zaželi voditi dogodek v pohodnih čevljih in športnih oblačilih ter ji pri tem stoji ob strani stilistka in maratonka Metka Albreht, potem je to zgodba, ki pritegne tisoč ljudi. »Trideset let sem si želela, da bi dogodek vodila v gojzarjih, pa ni naročnika, ki bi me angažiral. Zato sem si tak dogodek organizirala sama,« je nekaj minut pred sončnim vzhodom zbrano množico ljubiteljev Šmarne gore nagovorila Betka Šuhel. »Vesela sem, da boste doživeli to, kar nas doživi nekaj redkih, ki vsak dan hodimo na Šmarno goro – kar vidimo, si vzamemo k srcu in potem odnesemo domov z namenom, da srečo, objeme in dobro razpoloženje sejemo med svojimi najbližjimi in ljudmi, s katerimi prihajamo v stik.«

Sončnemu vzhodu dali poseben pečat

S skladbo Nad mestom se dani je jutranjike ob vzhajanju sonca pozdravila akustična izvedba Big Band Orkestra Slovenske vojske, ki ji je dirigiral Rudi Strnad. Polepšala je sočni vzhod in mu dala nepozaben pečat. Med slavnostnimi govorkami je bila tudi simpatična stand up komičarka Lucija Ćirović, ki je na Šmarno goro, kot je povedala, prišla kar z gasilci. Zakaj? »Ker si želim podpreti fejst in odtrgani babi, ki sta prišli do nenavadne ideje hoditi 24 ur gor in dol po gori.« Dobro razpoložena je bila tudi Sanela Banović, dr. med., gastroenterologinja, ki je že pred časom navdušila z vključevanjem gibanja, objemov, dotikov in sproščenih klepetov v vsakdanje življenje. Zbrani množici je svetovala, da se zavoljo sproščanja srečnih hormonov vsaj sedemkrat na dan objamemo. Za tisto pravo poskočno energijo, ki so jo planinci in prijatelji Šmarne gore potrebovali za spust v dolino, dami pa za nadaljnjih 24 ur, so poskrbeli fantje in pevka ansambla Saše Avsenika, ki so ob sončnem vzhodu zaokrožili kratko druženje z legendarnima skladbama Na Šmarno goro in Na Golici.

Podpora ves dan in vso noč

Betki in Metki bodo družbo delali tudi izkušeni tekači, med njimi Frenk Napast in Anže Česen, ki sta odprla tudi prenovljeno Pot svobode, ki bo letos nosila ime Pot srca. Ob 14.30 so se jima pridružili še predsednik Borut Pahor ter nordijci Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Špela Rogelj in Maja Vtič. »Prvi cilj, na Šmarno goro ob 5.10 zjutraj privabiti 500 ljudi, sva presegli. Ves čas najinih vzponov in spustov bova opozarjali ljudi na pomen hoje na Šmarno goro po utrjenih poteh. Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Izpolnjen pa je bil tudi tretji cilj, odpreti prenovljeno Pot svobode, ki se bo po novem imenovala Pot srca. To je ena redkih poti, ki ne vodijo na Šmarno goro, ampak okrog nje. In če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca,« je povedala Betka in omenila, da je omenjena pot nastajala v okviru projekta Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016 pod pokroviteljstvom Energetike Ljubljana in Mestne občine Ljubljana ter s tesnim sodelovanjem Tekaškega kluba Šmarnogorska naveza.