Srečanje skupine E v Toulousu ni ponudilo nogometnega presežka, kar pa je bilo dokaj pričakovano. Italijani so bili v vlogi favorita, a azzurri ne slovijo kot ekipa, ki bi tekme zmagovala z veliko posestjo žoge, saj jim bolj leži obrambna igra s hitrimi protinapadi, zato se tudi tokrat niso postavili preveč odprto. Nenazadnje jim je zelo ustrezal tudi izid iz prvega kroga, ko so premagali Belgijo, zato so lahko igrali na remi in so se tudi proti Švedom postavili obrambno in čakali na svoje priložnosti. Podobno bi bili z remijem in novo točko očitno zadovoljni tudi Švedi, ki niso napadli na vso moč in so prav tako predvsem pazili, da ne dobijo zadetka.

Švedi so imeli v prvem polčasu ves čas manjšo pobudo (59% posest žoge), a so nemočno poskušali prebiti italijanski zid, hkrati pa so tudi oni predvsem pazili, da ne bi storili kakšne napake in ponudili priložnosti nasprotniku. V prvem delu igre ob takšnem taktičnem boju in zvrhani meri previdnosti moštvi nista izpeljati nobene omembe vredne akcije, v statistiko pa je bil zapisan le en italijanski strel v okvir vrat ter dva poskusa Švedov, ko je žoga zletela mimo vrat. Po najmanj atraktivnem polčasu na prvenstvu do zdaj so gledalci lahko le upali na več dogajanja na zelenici v drugem polčasu.

Italijani v drugem polčasu prestavili v višjo prestavo

Da bo tekma v drugem delu nekoliko bolj živahna, je napovedala že prva obetavna akcija Italijanov v četrti minuti nadaljevanja, ki pa jo je Graziano Pelle zaključil s strelom prek vrat. Tudi v naslednjih minutah so bili boljši Italijani, ki so očitno med odmorom slišali nekaj krepkih od selektorja Antonia Conteja zaradi slabe igre v prvem polčasu, a tudi njihova premoč ni prinesla prav obetavnih priložnosti.

Po menjavi Pelleja s Simonejem Zazo je italijanski napad še bolj zaživel in vse bolj se je tehtnica začela nagibati na stran azzurov, Švedi pa so vse redkeje prihajali v napad. So pa Skandinavci v 72. minuti le izpeljali obetaven protinapad, ki se je končal s podajo Sebastiana Larssona z leve strani pred vrata, kjer pa je do tedaj povsem nevidni Zlatan Ibrahimović z enega metra uspel zgrešiti nemogoče in poslati žogo prek vrat. Na njegovo srečo ga je večje zagate rešil nedovoljen položaj, zaradi katerega zadetek v nobenem primeru ne bi veljal.

Odločitev padla v 88. minuti

Italijani so nadaljevali z napadanjem in blizu zadetku prišli že v 82. minuti, ko je po natančnem predložku Emanueleja Giaccherinija z glavo streljal Marco Parolo, a je Švede rešila prečka, nekaj minut kasneje pa so bili Švedi za neambiciozen pristop vendarle kaznovani. Zaza je v 88. minuti lepo zaposlil Ederja, ta pa si je ob neodločni švedski obrambi izboril ugoden položaj in z natančnim strelom premagal nemočnega Andreasa Isakssona ter tik pred koncem ne preveč razburljive tekme vendarle Italiji prinesel zmago, ki je v preostanku srečanja Švedi niso uspeli ogroziti.

Zmaga Italijanov je bila na koncu vendarle tudi zaslužena, saj so vsaj v drugem polčasu pokazali nekaj lepih akcij, medtem ko Švedi v vseh 90 minutah niso niti enkrat ogrozili Buffona in so tekmo končali zgolj s tremi streli mimo vrat. Italija je s šestimi točkami po dveh tekmah že udeleženka osmine finala, Švede pa v zadnjem krogu čaka obračun z Belgijo, ki ga bodo morali nujno dobiti in ob tem upati na ugoden razplet ostalih srečanj, če se ne želijo po treh tekmah posloviti od Francije.

(Foto: Reuters)

Švedski selektor: Ibrahimović potrebuje pomoč krilnih igralcev

»Predvsem smo lahko zelo zadovoljni, da smo si že po dveh tekmah izborili napredovanje, kar so pred prvenstvom pričakovali le redki. Mnogi so celo dvomili, če bomo prišli iz skupine, zato nam napredovanje po zgolj dveh tekmah predstavlja toliko večje zadovoljstvo. Smo pa se tokrat morali kar precej namučiti, da smo prišli do zmage, saj so Švedi igrali zelo fizično in so tudi dobro zapirali prostor. Toda na koncu je zmaga zaslužena, saj Švedska ni sprožila niti enega strela proti našim vratom, da bi moral Buffon posredovati. To dokazuje, da smo močni in da lahko še zrastemo ter si pridobimo spoštovanje, ki so nam ga pred tekmovanjem izkazovali le redki,« je po tekmi dejal italijanski selektor Antonio Conte.

Švedski selektor Erik Hamren se po dveh tekmah brez strela v okvir vrat zaveda, da mora njegova reprezentanca najti recept za boljšo igro v napadu, kjer osamljeni Ibrahimović le redko pride do žoge. »Mislim, da smo odigrali kar dobro tekmo. Dobro smo se branili in Italijanom onemogočali, da bi napadali, toda ob koncu tekme nam je padla koncentracija in smo bili kaznovani. Nekajkrat smo sicer prišli v italijanski kazenski prostor, drugače pa smo večino časa imeli precej težav pri ustvarjanju priložnosti. Igralci so se trudili, zato je škoda, da niso bili nagrajeni za trud. Seveda bi bil sedaj boljše volje, če bi dosegli kak gol, a se trudimo po najboljših močeh. Danes smo igrali proti odlični obrambi, proti kateri tudi močna Belgija ni zadela. Mislim da je tudi Ibrahimović v teh dveh tekmah počel tisto, kar je moral, a mu je zelo težko, saj ga dobro krijejo, je pa danes dobil več žog kot proti Irski. Čeprav je eden najboljših napadalcev, kar sem jih kdaj videl, pa bi potreboval več podpore krilnih igralcev. Ker je rojen zmagovalec, je po porazih seveda razočaran. A tudi ostali smo,« je po porazu ugotavljal Hamren.