Italija – Švedska (skupina E), danes ob 15. uri v Toulousu

Švedska ni navdušila proti Irski, a je po avtogolu vendarle osvojila točko. Danes bo imela popravni izpit proti Italiji, ki po zmagi nad Belgijo lovi napredovanje. Se bo razživel Zlatan Ibrahimović?

Češka – Hrvaška (skupina D), danes ob 18. uri v Saint-Etiennu

»Hrvaška je mala Španija. To je tako, če sta v moštvu zvezdnika Reala in Barcelone,« je dejal češki selektor Pavel Vrba. Številke res kažejo, da je hrvaška postava za 220 milijonov vrednejša od češke, a igralci v kockastih dresih so že večkrat podlegli evforiji. Vsi hrvaški nogometni komentatorji opozarjajo, kako pomembno je, da igralci in javnost ostanejo z nogami trdno na tleh, v medijih pa so se že začele pojavljati ocene, da je sedanji reprezentančni rod boljši od generacije, ki je leta 1998 postala tretja na svetu. Selektor Ante Čačić bo lahko računal tudi na kapetana Darija Srno, ki se je vrnil s pogrebne slovesnosti očeta Uzeirja, ki je sinu tik pred smrtjo položil na srce, naj turnir odigra do konca. Čačić je medtem že napovedal, da bo igralce v primeru zmage, ki bi Hrvaški prinesla vstopnico za osmino finala, peljal na zabavo. »S fanti se ga bomo napili. No, spili bomo tri piva,« je rekel Ante Čačić. Čehi za največjo slabost hrvaške selekcije ocenjujejo njeno obrambo, ki je v zadnjih letih doživela največ sprememb.

Španija – Turčija (skupina D), danes ob 21. uri v Nici

Očitno bo največji adut španske vrste v Franciji Andres Iniesta, ki je formo iz Barcelone prinesel tudi na evropsko prvenstvo. Največ težav bi branilci lovorike lahko imeli v napadu, kjer strelci še niso najbolj uigrani. Turčija je bila proti Hrvaški zelo skromna, nocoj pa bo morala napasti. »Španci so favoriti, zagotovo bodo imeli več žoge v nogah. Dali bomo vse od sebe, da bi osvojili vsaj točko. Španija je močna, a tako kot mi bodo igrali z enajstimi nogometaši,« se tolaži turški zvezdnik Arda Turan, ki je lani iz Atletica Madrid prestopil v Barcelono, a se v Kataloniji ni naigral.