»Lepa dirka bo. Zahtevna in razgibana že prvi dan. Trema? Lahko bi je bilo več, a pri mojih letih bi nastop v Sloveniji najbrž že moral biti rutina,« je Jure Golčer (Adria Mobil) v smehu in zanj značilnih kratkih stavkih napovedal današnji začetek 23. izvedbe slovenskega toura. Ne šteje, da bo že dvanajstič zraven, ko se bo danes zagotovo v najbolj eminentni mednarodni zasedbi karavana izpred ljubljanskega Tivolija (12.30) čez Rakitno, skozi Cerknico in Postojno zapeljala proti Kopru (177 kilometrov).

Osrednji zvezdnik bo Cavedish

Ob kar šestih ekipah svetovnega elitnega razreda sta dve tudi z vrha svetovnih lestvic – Tinkoff in Sky. Enajst od petnajstih sodelujočih ekip je uvrščenih med 35 na svetovni lestvici, vključno z domačo ekipo Adria Mobil. Prihajajo zmagovalci etap z italijanskega Gira (Ulissi, Taramae, Foliforov), torej petina največjih junakov meseca maja. Drugič bo zraven zmagovalec italijanskega Gira Damiano Cunego skupaj z Gregom Boletom (Nippo Vini Fantini), ki je v nedeljo slavil na dirki Po Koreji.

A osrednji zvezdnik bo Mark Cavendish. Nekdanji svetovni prvak (2011) po slovenskih cestah še ni vozil. Dobra dva tedna pred začetkom 103. francoske pentlje je za 26-kratnega zmagovalca etap zadnja generalka. V Slovenijo je prišel s celotnim sprinterskim vlakom Dimension Data (Renshow, Eisel, Sbaragdi), kar nedvoumno dokazuje, kakšna je namera v današnji etapi Ljubljana – Koper in nedeljski Rogaška Slatina – Novo mesto. »Nisem prišel trenirat, želim preveriti pripravljenost. Želimo zmagati etapo,« je bil jasen včeraj pred novinarji v Postojni, potem ko je na treningu že videl spektakularno kuliso Predjamskega gradu in jo poslal v svet. Promocijsko je povabilo v Slovenijo že upravičil.

Sprinterski festival bo posladek dirke. Sky z Eliom Vivianijem, ki je v Sloveniji dobil že dve etapi (2011, 2014), Orica GreenEdge sicer brez poškodovanega Luka Mezgeca, Katjuša z Alexandrom Porševom ter Lampre s Sachom Modolom in Markom Kumpom bodo dostojna konkurenca. Prednost zasedbe Lampre je poznavanje cest. S prvakom Lukom Pibernikom in drznim pilotom skozi zadnje ovinke Matejem Mohoričem bo Kump nemara že danes prevzel odgovornost. »Nedvomno se obeta zelo zanimiv dan. Še bolj, če bo deževalo. Glede poteka etape je jasno, da lahko že na Ljubljanskem barju pričakujemo beg skupinice. Če ne, bo pestro že na vzponu na Rakitno. Pestro bo tudi nad Koprom na Sveti Anton in Gažon, a vseeno pričakujem sprint skupine,« je napoved Marka Kumpa, ki brani naslov zmagovalca lanske zadnje etape pred domačim pragom v Novem mestu, še v dresu Adrie Mobila.

Golčer najboljši v zgodovini dirke Po Sloveniji

Boj za skupno zmago bo zelo izenačen, brez izrazitega favorita. »Razplet na Golteh je težko napovedati. Favoriti? Ulissi, Rus Foliforov, Kolumbijec Egan Bernal... No, pa mi iz Adrie Mobila,« pravi Golčer, ki mu pripada naslov najboljšega kolesarja v zgodovini dirke. Ne gre samo za skupni zmagi (2006, 2008), štiri etapne, majico hribolazca. Kljub temu da je zaradi angine izpustil zadnjo pripravljalno dirko na Poljskem, bo 38-letni Mariborčan zagotovo z ekipo krojil razplet za skupno zmago. Lani je s tretjim mesto za Primožem Rogličem in Baskom Nievejem dokazal, da ni odpisan. Ob klubskem tovarišu Radoslavu Rogini bo mentor mlademu upu Domnu Novaku.

»To bo ena najtežjih dirk zadnjih let. Vzpon na Golte bo dal zmagovalca,« napoveduje tudi Radoslav Rogina, ki je prevzel Rogličevo startno številko ena. Na slovenskem touru je najdlje izmed 140 kolesarjev iz 19 ekip. Od leta 1999. Tako kot Golčer ter Jani Brajkovič (2012) in Diego Ulissi (2011) pa pozna navdušenje ob skupni zmagi (2013). Kaj pomeni dirka po Slovenija, dokazuje primer Janija Brajkoviča. Po prestani operaciji na srcu v ZDA bo sodeloval v reprezentančni zasedbi skupaj z mladimi kolesarji Save, ki bodo ob mladeničih Radenske Ljubljana odprtih oči iskali priložnost med svetovnimi zvezdniki.