Rusija je na letošnjem evropskem prvenstvu precej bolj opazna po razgrajanju navijačev kot po predstavah nogometašev. Ruski huligani so tokrat po ulicah Lilla obračunavali s podporniki Anglije in Walesa, ki bosta danes igrala v 30 kilometrov oddaljenem Lensu. A tudi navijači z Otoka niso bili nedolžni, saj so po koncu včerajšnje tekme s Slovaško izzivali Ruse s psovkami, zato jih je policija razgnala s solzivcem. Za razliko od Marseilla so bili ruski navijači včeraj popoldne sicer nekaj mirnejši na tribunah luksuznega stadiona, ki so ga zaradi deževnega vremena prekrili s premično streho. A brez incidenta znova ni šlo. Tokrat so prižgali bakle, čeprav Rusiji grozi, da bo izključena s prvenstva. Incident bodo obravnavali na današnji seji komisije Uefe.

Rusi brez ideje v zvezni vrsti

Slovaki so bili pod hudim pritiskom, da morajo po nesrečnem porazu z Walesom osvojiti tri točke. Do njih so v slovanskem derbiju prišli na krilih izjemne predstave najboljšega slovaškega nogometaša vseh časov Mareka Hamšika in s taktično zvitostjo, ko so potrpežljivo čakali na svojo priložnost. Ko se je ponudila, so pokazali vso kakovost, s katero se bo soočila tudi Slovenija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018. Režija zmage je bil v rokah prvega zvezdnika Marka Hamšika in nogometnega nomada Vladimirja Weissa, ki je v zadnjih šestih letih zamenjal sedem klubov in trenutno igra v Katarju. Že v prvem polčasu sta z dvema goloma zgradila temelje pomembne zmage, o kateri so sicer pred tekmo mnogi zelo dvomili. Bila sta pravi mojstrovini, saj sta zadetka vsebovala vse najboljše elemente nogometne igre: vrhunska podaja, preigravanje s smešenjem tekmeca in neubranljiv končni strel. Najprej je Hamšik, ki je že pri 17 letih odšel v Neapelj, potem ko je odigral zgolj šest tekem za Slovan iz Bratislave, praktično iz nič poskrbel za fantastično asistenco Weissu, nato pa sta zamenjala vlogi. Hamšik, ki je med vsemi nogometaši prvenstva prikazal doslej najboljšo predstavo, je poskrbel še za dodatek, da je s fantastičnim strelom dosegel najlepši gol dosedanjih tekem. Za nameček je garal še v obrambi, v kateri je v seriji osvajal žoge.

»Težka tekma, v kateri smo garali od prve do zadnje minute. Hvala bogu, da smo že v prvem polčasu dosegli dva gola iz dveh priložnosti. Sreča je bila tokrat na naši strani,« je tekmo videl kapetan Slovaške Martin Škrtel, ki je ekipo odločno vodil z izkušnjami, bojevniškim duhom in veliko tekmovalnosti.

Rusi so bili sicer boljši v vseh statističnih elementih, vendar brez prave ideje v zvezni vrsti in napadu ter s premalo moštvenega ter bojevniškega duha in želje po zmagi. Prvo priložnost so si priigrali šele v 65. minuti, z golom rezervista Gluškova pa poskrbeli za razburljiv finiš teme, ko je že kazalo, da je ta odločena. »Nisem izbral napačne začetne enajsterice. Če bi uresničili načrt, da prvi dosežemo gol, bi bilo vse drugače. Ko smo se znašli v zaostanku, smo morali spremeniti sistem igre v zvezni vrsti,« je bil kratek selektor Rusije Leonid Slucki, ki je prepričan, da lahko premagajo Wales in se uvrstijo v izločilne boje 16 reprezentanc.

Mehmedi v švicarsko zgodovino

Švica je z remijem proti Romuniji, saj ima po dveh tekmah štiri točke, naredila velik korak k napredovanju v osmino finala. Švicarji so v skladu s slovesom zaigrali šele v drugem polčasu, ko je Mehmedi izničil vodstvo Romunije in s tem postal prvi švicarski reprezentant, ki je dosegel gol na evropskem in svetovnem prvenstvu. Romunija je tudi drugi gol na prvenstvu dosegla z enajstmetrovke, znova je bil strelec Bogdan Stancu. »Priigrali smo si veliko priložnosti, zato bi moral že po prvem polčasu voditi z 2:0 ali 3:0,« je povedal najboljši igralec tekme, švicarski reprezentant Granit Xhaka.